Istanbul - evropska prestonica kulture

Izvor: RTS, 17.Jan.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istanbul - evropska prestonica kulture

U 2010. godini Istanbul je jedna od tri evropske kulturne prestonice. Bogat program planiran u okviru projekta trebalo bi da doprinese saradnji različitih zemalja i da unapredi celokupnu kulturu Evrope. Prilika za promociju srpske kulture, naveo ministar Bradić.

Spektakularnim vatrometima i kulturnim performansama započeta godina u kojoj Istanbul postaje kulturna prestonica Evrope. U oštroj konkurenciji sa ukrajinskim Kijevom, Istanbul je, ipak, uspeo, pored mađarskog Pečuja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i nemačkog Esena, da stekne prestižno zvanje u 2010. godini.

Proglašenje za evropsku prestonicu kulture će doneti Istanbulu nove mogućnosti i sredstva finansiranja, kao i šansu da obogati svoj kulturni život.

U okviru projekta koji se održava pod pokroviteljstvom predsednika Turske Abdulaha Gula i premijera Redžepa Tajipa Erdogana predviđeno je preko 400 programa koji će se realizovati tokom cele naredne godine.

Prema rečima ministra kulture Srbije Nebojše Bradića, koji je takođe prisutstvovao svečanom otvaranju, projekat "Istanbul - evropska prestonica" je zgodna prilika da se unapredi i promocija srpske kulture, kao i da se stvore novi kontakti.

Bradić je istakao značaj saradnje na kulturnim projektima sa kolegama iz regiona, a posebno sa Albanijom, sa kojom je u proteklom periodu došlo do određenog napretka, naročito kada je u pitanju zajednička podrška filmu Gorana Paskaljevića "Medeni mesec". Paskaljevićev film, prva srpsko-albanska koprodukcija je imao dobar uspeh i na festivalima i kod publike obejih zemalja, a i šire.

Srpski ministar se sastao i sa turskim ministrom kulture Ertugrunom Ginajem, sa kojim su definisani prioriteti u saradnji dve države u narednom periodu.

Ipak, kritičari se pitaju koliko će naredna godina pomoći razvoju turske kulture.

Smatra se da će puno pažnje biti posvećeno obnavljanju poznatih istorijskih spomenika, a nedovoljno savremenoj kulturi, prenosi "Bi-Bi-Si".

Takođe se strahuje da će ostati zanemarena kulturna baština, koju je Turska nasledila od grčkih i jermenskih manjina prognanih u 20. veku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.