Istaknuti kosovski pravni eksperti pozivaju na poboljšanja u pravosudnom sektoru

Izvor: Southeast European Times, 12.Sep.2012, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istaknuti kosovski pravni eksperti pozivaju na poboljšanja u pravosudnom sektoru

Ombudsman tvrdi da bi pružanje dodatnih finansijskih sredstava moglo da unapredi stagnantni i sve korumpiraniji pravosudni sistem Kosova.

12/09/2012

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 12.9.2012.

Kosovske vlasti hapse sudije i tužioce na osnovu optužbi za korupciju i imenuju nove, ali ombudsman Sami Kurteši i dalje je zabrinut oko ukupnog uticaja manjkavosti u pravosuđu na društvo.

„Pravosuđe je najveći prekršilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << ljudskih prava na Kosovu“, rekao je Kurteši za SETimes, misleći na neefikasan rad sudova. „Na tom polju imamo zastoj koji postaje sve gori, zbog neizvršavanja pravde.“

Kurteši je rekao da su duga odlaganja u izdavanju presuda, nesprovođenje sudskih odluka, zloupotreba položaja i korupcija -- koji se često kasno otkriju i ne rešavaju na odgovarajući način -- a posebno subjektivnost, doprineli gubitku poverenja javnosti u pravosudni sistem.

To dovodi do toga da pojedinci uzimaju zakon u svoje ruke, kaže Kurteši, „što je najgori scenario koji možete zamisliti“.

Kancelarija ombudsmana dobila je samo ove godine 1.030 žalbi i ima 347 otvorenih slučajeva koji se istražuju, od kojih je 132 protiv pravosuđa.

Odugovlačenja predstavljaju veliku zabrinutost i razlog čestih žalbi građana ombudsmanu, rekao je izvršni direktor kosovskog Pravnog instituta u Prištini Betim Musliju.

„Ove situacija je nastala iz ... objektivnih razloga, s obzirom na nedovoljan broj sudija i na radne uslove pomoćnog osoblja, ali i iz subjektivnih razloga, rešenja kojima se teži pri selektivnom [postupanju u] predmetima u kojima su [prisutni i interesi korumpiranih pojedinaca u pravosuđu“, rekao je Musliju za SETimes.

Preduzimaju se pozitivni koraci -- novopostavljene sudije i tužioci čine 60 odsto od ukupnog broja -- ali drugi suštinski problemi ostaju prisutni.

„Poseban teret predstavlja 200.000 nerešenih slučajeva koji se prebacuju iz godine u godinu i taj teret remeti svaki pokušaj uspostavljanja poretka i reda u sudovima“, kaže Musliju.

Mada građani mogu da traže alternativne načine za zadovoljavanje pravde, oni i dalje polažu nade u pravosudni sistem.

EU je istakla u svom poslednjem izveštaju o napretku da Kosovo mora da unapredi efikasnost sudova i da se uhvati u koštac sa pretnjama i uznemiravanjem sudija i tužilaca, a posebno u osetljivim slučajevima kao što su oni koji se odnose na imovinska prava.

Ako se povećaju finansijska sredstva za pravosuđe, dodaje Kurteši, može se učiniti puno toga da se situacija poboljša.

Neki od tih postupaka su neodložno povećanje broja sudija i tužilaca, određivanje prioritetnih slučajeva, unapređivanje profesionalnog sistema kontrole kvaliteta i kvantiteta.

„Sve to ne može da se dogodi bez adekvatne materijalne podrške i političke [podrške] pravosuđu“, rekao je Kurteši.

U međuvremenu, građani su i dalje zabrinuti da se sporim pravosuđem onemogućava pravda, kao i nepristrasnost sudova.

Stanovnik Prištine Bekim Alšići ističe da pet godina čeka sudsku odluku o imovinskom sporu sa svojim susedom.

„Zaista ne znam šta se događa sa mojim predmetom. Nekada zakažu ročište i onda čekate mesecima dok vas ponovo ne pozovu i ništa se ne dogodi. Od 2007. godine imam problema sa korišćenjem svog zemljišta jer moj komšija i ja čekamo odluku“, rekao je Alšići za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.