Izvor: Blic, 07.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispune tek svako drugo obećanje

KRUŠEVAC - Pre godinu dana, Vlada Srbije je održala sednicu u Kruševcu nakon koje su pojedini ministri obećali finansijsku podršku za važne projekte u toj opštini i čitavom Rasinskom okrugu. Mnoga od tih obećanja, poput novca za izgradnju dečjeg pozorišta, ostala su samo mrtvo slovo na papiru.

Za projekat vodosnabdevanja i rekonstrukciju Fabrike vode u Majdevu obećano je 4,8 miliona evra, a za ekološki projekat eksploatacije biogasa 2,35 miliona evra. Na obećani novac u Kruševcu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se još čeka.

- Nije u pitanju 4,8, već milion evra. Novac nije stigao jer smo morali da uradimo određene projekte sa kojima smo ušli među tri projekta koje će finansirati Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj. Mislim da će nakon svega opština Kruševac morati da obezbedi 500.000 do 1.000.000 evra, a sve ostalo će biti donacije. Što se tiče projekta eksploatacije biogasa, država je dala garancije i sada je ostalo samo da postignemo dogovor stranaka kako bismo ušli u taj projekat - objašnjava Dragan Azdejković, predsednik opštine Kruševac.

Za izgradnju i sređivanje lokalnih puteva bivša vlada je obećala 1,6 miliona evra. Azdejković kaže da će taj iznos iz NIP-a biti manji jer se dinamika izvođenja radova deli na ovu i narednu godinu.

- Odobrena su sredstva za završetak sportske hale u Gimnaziji i rekonstrukciju kompleksa zatvorenih bazena. Nismo zaboravili ni kulturu. Po završetku tenderske procedure biće izdvojeno 24 miliona dinara za izgradnju dečjeg pozorišta. Već je doznačeno 8,2 miliona dinara - obećao je tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić.

Sportska hala u Gimnaziji još nije završena, a dečje pozorište je još u fazi ideje. Predsednik Azdejković obećava da će razgovarati sa novim ministrom kulture Vojom Brajovićem kako bi novac iz NIP-a, koja je obećao Dinkić, stigao u Kruševac. Od tri obećana, jedini objekat koji je završen je kompleks zatvorenih bazena koji je pušten u rad u januaru.

Velimir Ilić, tadašnji ministar za kapitalne investicije, pre godinu dana je u Kruševcu najavio da bi „uskoro trebalo da bude kompletirana dokumentacija za rešavanje problema u selu Stopanja, gde se seku regionalni put Kruševac - Trstenik i pruga Stalać - Kraljevo".

U ovom trenutku nema informacija dokle se stiglo u izradi projekta, ali po svemu sudeći, to neće biti tako brzo. Jedno od opravdanja za nadležne je i to što prugom Stalać - Kruševac - Kraljevo već mesecima ne saobraćaju vozovi.

Kruševljanima najviše smeta što još uvek nemaju status grada. To je jedno od obećanja koje daju svi političari u kampanji. Poslednja najava bila je pred parlamentarne izbore. Političari su Kruševljanima obećali i Trgovinski sud, odeljenje Zavoda za zaštitu spomenika...

Da ministri, ipak, mogu da ispune ponešto od onoga što obećaju pokazuje završetak puta Kriva Reka - Kopaonik, koji je pušten u promet pre desetak dana. Takođe, Kruševac bi trebalo da dobije i 3,6 miliona evra za gasifikaciju pravca ka Trsteniku i Vrnjačkoj Banji, na čemu se intenzivno radi.

Da političari olako daju obećanja pokazuju i primeri iz poslednje kampanje za lokalne izbore u Kruševcu. Pojedinci su tada Kruševljanima obećavali izgradnju fabrike biodizela, projekat sa kružnom tramvajskom linijom, hidrocentralu na jezeru Ćelije, završetak istočne zaobilaznice, izgradnju nadvožnjaka na severnoj zaobilaznici i još mnogo toga.

- Mislim da sam najveći broj obećanja i ispunio. Pre svega mislim na toplifikaciju i gasifikaciju gde je mnogo urađeno. Što se tiče proširenja kapaciteta Fabrike vode u Majdevu, do kraja godine bi trebali da budu završeni projekat i studija, a radovi da započnu do 2009.godine. Ono što je ostalo najveći problem je nezaposlenost. Teško privlačimo investitore i zato nam je potrebna nova industrijska zona - kaže Dragan Azdejković, predsednik opštine Kruševac.

Prema dosadašnjim iskustvima, mnogi Kruševljani kažu da političarima ne treba previše verovati jer ispune tek svako drugo ili treće obećanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.