Osećajnik, a ne emotikon

Izvor: RTS, 27.Mar.2011, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osećajnik, a ne emotikon

Najbolja nova hrvatska reč je ispraznica, koja bi trebalo da zameni floskulu, odlučio žiri posle godišnjeg javnog konkursa. Druga nagrada pripala reči osećajnik, koja će zameniti emotikon.

Ispraznica je najbolja nova hrvatska reč, koja bi trebalo da zameni tuđicu floskula, a njen autor Vinko Vukadin, privrednik iz Graca, u Austriji, primio je nagradu "Dr Ivan Šreter".

Tako je odlučio žiri časopisa "Jezik", posle godišnjeg javnog konkursa, na koji se javilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oko dve stotine takmičara sa tri stotine predloga za nove reči u hrvatskom jeziku.

"Jezik je odraz identiteta, istorije, kulture i osobenosti svakoga od nas, odnosno svakoga naroda. Onoga trenutka kada počnemo prihvatati tuđice i zanemarivati svoj jezik, gubimo identitet i nestajemo kao narod, pa je zato ovo takmičenje izuzetno važno", rekao je laureat Vukadin, prenosi zagrebački Večernji list.

Takmičenje za novu hrvatsku reč, koje ima za cilj da razvije pozitivno razmišljanje za stvaranje i prihvatanje novih reči i da stvori osećanje da jača hrvatska jezička kultura, prvi je put organizovano 1993. godine, na inicijativu akademika Stjepana Babića.

"Neke reči koje su proteklih godina nagrađivane, kao uspornik, umjesto ležeći policajac, prihvaćene su u svakodnevnom govoru dok neke druge nisu, ali nije važan broj prihvaćenih reči, nego da osećamo kako je potrebno misliti na očuvanje svog jezika", rekao je na proglašenju pobednika akademik Babić.

Među prvim nagrađenim rečima pre skoro dve decenije bila reč osobnica, umesto lična karta, a posle su se često spominjale reči smećnjak, umesto kanta za smeće, raskružje, umesto kružni tok, naplatnica, umesto naplatna kućica i daljinac, za daljinski upravljač.

Drugu nagradu za najbolju novu hrvatsku reč ove godine osvojila je Silvana Bamba-Listeš, profesorka iz Splita, koja smatra da bi izraz emotikon trebalo zameniti rečju osjećajnik.

Treće mesto je pripalo policajki iz Zagreba Marti Pribanić, za reč parkomat, kao zamenu za izraz automat za naplatu parkiranja.

Od 2006. godine pokrovitelj takmičenja za najbolju novu reč u hrvatskom jeziku je Fondacija nosi naziv po pakračko-lipičkom lekaru Ivanu Šreteru, koji je politički progonjen zbog afirmisanja hrvatskog jezika, piše list.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ispraznica, osjećajnik i parkomat najbolje nove hrvatske reči

Izvor: Blic, 27.Mar.2011

Ispraznica je najbolja nova hrvatska reč, koja bi trebalo da zameni tuđicu floskula, odlučio je žiri časopisa "Jezik", posle godišnjeg javnog konkursa na koji se javilo oko dvesta takmičara sa trista predloga...Autor najbolje nove hrvatske Vinko Vukadin, privrednik iz Graca, u Austriji, primio...

Nastavak na Blic...

'Ispraznica' - najbolja nova hrvatska reč

Izvor: SrbijaNet.rs, 27.Mar.2011

Komisija hrvatskog časopisa "Jezik" raspisala je konkurs na koji se javilo oko 200 učesnika sa 300 predloga novih hrvatskih reči, a najbolja nova hrvatska reč "ispraznica". Kako piše "Večernji list", najbolja nova hrvatska reč je "ispraznica" koja bi trebalo da zameni tudjicu

Nastavak na SrbijaNet.rs...

"Ispraznica" - najbolja nova hrvatska reč

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2011, 02:01

ZAGREB -..Komisija hrvatskog časopisa "Jezik" raspisala je konkurs na koji se javilo oko 200 učesnika sa 300 predloga novih hrvatskih reči, a najbolja nova hrvatska reč "ispraznica"...Kako piše "Večernji list", najbolja nova hrvatska reč je "ispraznica" koja bi trebalo da zameni tuđicu floskula....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.