Isporučeno manje od polovine ulja iz rezervi

Izvor: Politika, 22.Sep.2010, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isporučeno manje od polovine ulja iz rezervi

Od predviđenih 5.000.000 litara zejtina, po ceni od 119 dinara, iz Republičkih robnih rezervi do sada isporučeno 1.923.966 litara. – Najmanje dodeljeno „Dijamantu”, najviše uljarama u sastavu „Inveja”

I posle deset dana od početka isporuke suncokretovog ulja iz Republičkih robnih rezervi potrošači se žale da se zejtin koji košta 119 dinara ne doprema do svih prodavnica. U većim gradovima manje je problema i jeftinije ulje može da se nađe. Zejtina nema dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u manjim mestima u Srbiji, odnosno u onim u kojima ne posluju veliki trgovinski lanci.

Šta se dešava sa isporukama jestivog suncokretovog ulja iz Republičkih robnih rezervi, kako su uljarima raspodeljene količine iz državne ispomoći i koje trgovine su potpisale ugovor sa rezervama, istraživala je „Politika”.

U Ministarstvu trgovine, u čijem sastavu posluje Republička direkcija za robne rezerve, kažu da je od 5.000.000 litara ulja, koliko je predviđeno, do sada isporučeno 1.923.966 litara.

Za sledovanje su se prijavili svi proizvođači. Najmanja količina od svega 10.032 litra dodeljena je „Dijamantu”, pa je jasno zbog čega je ovaj proizvođač nedavno dao rabat trgovcima i oborio cenu svog ulja na 119 ili 120 dinara u zavisnosti od prodavca. Najviše, gotovo dva miliona litara dobile su uljare „Vital” i „Sunce”, koje posluju u sastavu sistema „Invej”.

Osim o uljarama vodilo se računa, objasnili su u Ministarstvu trgovine, i da se proporcionalno broju stanovnika zejtin raspodeli po gradovima u Srbiji.

Većim gradovima ulje je deljeno na sledeći način: potrošačima Beograda biće isporučeno 1.055.000 litara, Novog Sada 200.000, Niša 160.000, Subotice 120.000, a Novog Pazara 60.000 litara.

Iz Ministarstva trgovine „Politici” su dostavili i spisak trgovina koje su se potpisale ugovor o isporuci ulja po ceni od 119 dinara.

To su „Familija”, „Veropulos”, „Markovac”, „Aman”, „Novitas” –Šabac, SOS marketi, „Univereksport” – Novi Sad, „Kvin” –Kragujevac, „Rekić” – Novi Pazar, „Zoljevopromet” – Leskovac, „Delta maksi”, „Intereks”, „Trgopromet” – Subotica, „Galapromet” – Kraljevo, „Idea”, „Merkator” – Novi Sad, „Šarprom” – Vlasotince, „Dis” – Krnjevo, „Tuštrejd”, „Frigomlek”, „Gomeks” – Zrenjanin,

„„Podunavlje” – Bačka Palanka, „Palisad” – Čajetina, „Uljarice” –Negotin, „Morava promet” – Lapovo i „Sprint market” – Vranje.

U prodajnim objektima ovih lanaca trebalo bi da u ponudi ima ulja iz robnih rezervi, dok za druge to ne važi. Tako žitelji gradova, poput Kuršumlije, u kojima ne posluje nijedan od ovih trgovina i dalje plaćaju skuplje ulje od 130 do 140 dinara, i to ukoliko ga nađu.

U velikim trgovinama potvrđuju da se snabdevanje stabilizovalo, a za to što ulja nema u svim gradovima, trgovci imaju jednostavno objašnjenje. Problem je, kažu, to što ne posluju u svim mestima u našoj zemlji.

– Svaki trgovac odlazi u fabriku i kamionima prevozi zejtin do prodajnih objekata. Mali, neudruženi trgovci iz udaljenih gradova to ne mogu, pa je to razlog zašto kod njih ulja nema – objasnili su u većini trgovinskih kuća.

Ali, zbog velike potražnje, priznaju, dešava se da pojedini objekti privremeno ostanu bez ulja.

– Sve količine koje dobijamo iz robnih rezervi svakodnevno šaljemo u naše maloprodajne objekte širom Srbije. U pojedinim prodavnicama ovo ulje veoma brzo se rasprodalo zbog povećane potražnje, ali trudimo se da ih u kontinuitetu snabdevamo novim količinama koje su nam na raspolaganju – objasnili su u „Delta maksiju”.

S. Despotović

objavljeno: 23.09.2010.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Isporučeno manje od polovine ulja

Izvor: B92, 23.Sep.2010, 11:22

Beograd -- Od predviđenih 5.000.000 litara ulja, po ceni od 119 dinara, iz Republičkih robnih rezervi do sada isporučeno 1.923.966 litara...Najmanje zejtina dodeljeno je Dijamantu, a najviše uljarama u sastavu Inveja...Svaki trgovac odlazi u fabriku i kamionima sam prevozi ulje iz robnih rezervi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.