Izvor: Blic, 05.Feb.2017, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispod Mauricijusa je otkriven IZGUBLJENI KONTINENT

Ispod ostrva Mauricijus u Indijskom okeanu pronađen je izgubljeni kontinent. Možda zvuči nemoguće, ali duboko na dnu okeana, istraživački tim sa Univerzitetat iz Afrike, je pronašao parče drevnog tla.

'Lost continent' found under Mauritius. @julietperry20 has the details. https://t.co/PBwMDt9LcC @CNNTravel #Mauritia

Prekriven lavom, a nazvan Mauricija, deo kontinenta je pronađen ispod popularnog ostrva Mauricijus, piše CNN.

Geologists have recovered >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bits of Mauritia, a continent that vanished ~2 billion years ago. https://t.co/qNpTqy2soF pic.twitter.com/XPZ0okd5um

Prema izveštaju koji je objalvjen u časopisu "Nature Communication", parče kore je ostalo nakon raspada Gondvana, super kontinenta koji je postojao pre oko 200 miliona godina.

Profesor Luis Ašval, vodeći autor istraživačkog rada, kaže da postoji veliki broj izgubljenih kontinenata različitih veličina širom Indijskog okeana, koji su ostaci raspada Gondvane.

Tim je do otkrića došao analizom ostataka minerala cirkona koji su pronađeni u stenama, a bili su previše stari kako bi pripadali Mauricijusu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.