Isplivao snimak iz laboratorije u Vuhanu; Novo otkriće o kovidu 19? VIDEO

Izvor: B92, 14.Jun.2021, 23:38

Isplivao snimak iz laboratorije u Vuhanu; Novo otkriće o kovidu 19? VIDEO

Vuhan -- Zvanični video iz maja 2017. godine, iz kineske Akademije nauka, do kojeg je došao Sky News, prikazuje slepe miševe u kavezima u Institutu pre četiri godine.

Na snimku se vidi i kako ih naučnik hrani crvima. Dok zemlje članice G7 pozivaju da se otpočne druga faza istrage o poreklu kovida 19, pojedini mediji objavili su nove snimke u kojima je navodno prikazano kako su u Vuhanu čuvali žive slepe miševe, iako je SZO takvu mogućnost označila kao "teoriju zavere".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Laboratorija iz Vuhana glavna je priča otkako je svojevremeno tadašnji predsednik SAD Donald Tramp rekao da kovid 19 nije, kako mnogi naučnici veruju, prešao sa slepog miša na čoveka putem nepoznatog prenosioca, već da je procurio iz laboratorije u Vuhanu.

Prvi rezultati udružene istrage SZO i Kine otpovrgla je ove tvrdnje, uz obrazloženje da je malo verovatno da je virus procurio, te da su priče da slepe miševe čuvaju na institutu "greška".

"Nijedan šišmiš nije poslat u laboratoriju u Vuhanu za genetske analize virusa. Nauka tako ne funkcioniše. Mi skupljamo uzorke na terenu i nosimo ih u laboratoriju. Slepe miševe puštamo na istom mestu gde smo ih uhvatili", rekao je zoolog dr Peter Dazak, član tima SZO u decembru prošle godine.

"Ovo je široko rasprostranjena teorija zavere. Ovo je objašnjenje kako radi tim koji ja predvodim i laboratorije sa kojima ja sarađujem već 15 godina", dodao je on u drugom tvitu.

Dazak je istakao da u laboratorijama nema ni živih ni mrtvih slepih miševa.

"Ne postoje dokazi da se to igde dogodilo. To je greška, i nadam se da će biti isrpavljena", napisao je poznati zoolog.

Međutim, zvanični video iz maja 2017. godine, iz kineske Akademije nauka, do kojeg je došao Sky News, prikazuje slepe miševe u kavezima u Institutu pre četiri godine, i kako ih jedan naučnik hrani crvima.

Ranije ovog meseca dr Dazak je na Tviteru napisao da tim SZO nije pitao Institut u Vuhanu da li su skladištili slepe miševe.

"Nismo ih pitali da li imaju slepe miševe. Ne bi me iznenadilo da su, kao i mnoge druge laboratorije, pokušali da osnuju koloniju", napisao je on.

Dazak je rekao da zna da se to "događa u laboratorijama i ovde i u drugim zemljama".

"U pravu ste, laboratorije u SAD i širom sveta drže slepe miševe kako bi testirali njihov imunitet na viruse", dodao je on.

"Niko to ne radi uspešno u meri kao što su laboratorijski miševi i životinje se uvek pregledaju bez virusa pre nego što se izuzmu, pa čak i ako je Institut u Vuhanu ovo pokušavao, to je nebitno za poreklo virusa", istakao je on.

Zoonoza je realniji scenario Iako je teorija o curenju iz laboratorije sve zastupljenija u poslednje vreme, iako za to ne postoje nikakvi novi naučni dokazi, izgledi da je kovid-19 prešao sa slepih miševa na ljude posredstvom životinje, proces poznat kao "zoonoza", i dalje ostaje verovatniji scenario, rekli su stručnjaci.

"Mnogo virusa je na ovaj način preneto u prošlosti, poput SARS-a i MERS-a", rekao je Dominik Dvajer, direktor odeljenja za patologiju Novog Južnog Velsa.

Dvajer je bio deo delegacije SZO koja je u januaru išla da sprovede istragu u Vuhanu, i kaže da je to bio iscrpan i transparentan proces. - Skoro svi humani virusi koji su detektovani u poslednjih 40 ili 50 godina došli su od životinja na neki način, i slepi miševi su najveći kontributori. Dakle, postoji istorija i sve je dokumentovano- rekao je Dvajer. Kada se virus prvi put pojavio krajem 2019, kineski vlasti su objavile da je sve počelo na mokroj pijaci u Vuhanu.

"Scenario mokre pijace, gde su životinje potencijalno zaražene od slepih miševa i natrpane u kaveze kraj kojih cirkuliše mnogo ljudi je savršen recept za širenje zaraze", rekao je profesor Dvajer.

Dr Keti Vulaston, istraživač za Univerziteta za tehnologiju u Kvinslendu rekla je za The Sydney Morning Herald da širenje teorije o curenju virusa može samo da stvori ozbiljne posledice.

"Diskurs umanjuje činjenicu da epidemiolozi i veterinarski patolozi i drugi naučnici u ovoj oblasti već godinama upozoravaju vlade i zajednicu da je sve veća verovatnoća da će doći do zoonotskog prelivanja sa pandemijskim potencijalom", rekla je ona. Ona je rekla da je potrebno fokusirati se na činjenicu da su pokretači zoonotskog prelivanja promene čovekove okoline, i dodaje da na to treba obratiti pažnju.

"Zabrinuta sam da povećano uverenje da je virus nastao u laboratoriji dalje umanjuje stvarnu i hitnu potrebu za donošenjem preventivnih zakona i politika", rekla je Vulaston.

Traži se transparentna istraga Tokom samita G7 koji je održan proteklog vikenda, predsednik SAD Džo Bajden i drugi svetski lideri pozvali su na transparentnu i naučnu novu istragu SZO o korona virusu u Kini. Prošlog meseca je Bajden tražio od bezbednosnih službi da udvostruče napore i istraže poreklo virusa, te da utvrde da li je do prenosa virusa došlo prilikom kontakta čoveka i zaražene životinje, ili zbog propusta u laboratoriji.

"Transparentnost je ključna", rekao je Bajden.

Džon Li, stručni saradnik u američkom centru rekao je za medije da je jedan od razloga zbog čega je teorija o curenju virusa odbačena, činjenica da je istu pokrenuo bivši predsednik Tramp.

"To ne bi trebalo da ima uticaja na to koliko je teorija verovatna ili nije, ali ta teorija je ispolitizovana - u početku ju je ispolitizovao Donald Tramp, kao i oni kojima se Tramp nije svideo", rekao je Li. Profesor Dvajer je rekao da su sada potrebni dokazi da bi ova teorija "dobila na težini".

"Pričalo se o mnogo različitih scenarija, uključujući one o namernom ili slučajnom curenju iz laboratorije, a problem je rasvetliti sve to", rekao je Dvajer.

On je rekao da takve teorije ne bi trebalo odbaciti.

"Ne isključujete ove ideje, već pokušate da razumete kako one mogu nastati i da li to ima smisla", kaže Dvajer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

(VIDEO) ISPLIVAO SNIMAK IZ LABORATORIJE U VUHANU IZ 2017. Slepi miševi u kavezima, da li je ovo novo otkriće o kovidu-19?

Izvor: Blic, 15.Jun.2021, 14:01

Zvanični video iz maja 2017. godine, iz kineske Akademije nauka, do kojeg je došao Sky News, prikazuje slepe miševe u kavezima u Institutu pre četiri godine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.