Isplivala nova teorija: Omikron bi mogao biti božićni poklon za sve

Izvor: B92, 30.Nov.2021, 11:36

Isplivala nova teorija: Omikron bi mogao biti "božićni poklon" za sve

Novi soj koronavirusa omikron mogao bi se pokazati kao božićni poklon, pod uslovom da uzrokuje blažu kliničku sliku, tvrdi nemački epidemiolog.

Ta izjava stiže dan nakon što su južnoafrički lekari objavili da za sada ta najnovija varijanta kovida-19 izaziva manje teške simptome, poput glavobolje i umora. Takođe, navodi se i da omikron nije doveo ni do jedne hospitalizacije ili smrti.

Međutim, istraživanje ove varijante još je u vrlo ranoj fazi, navode iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SZO.

S druge strane, pProfesor Karl Lauterbah, epidemiolog koji ima ambiciju da bude sledeći nemački ministar zdravlja, izjavio je da bi prema prvim dostupnim podacima omikron mogao da bude božićni poklon koji bi možda mogao čak i da ubrza kraj pandemije. On svoj stav potkrepljuje tezom da bi veliki broj mutacija mogao da znači da je virus optimizovao svoju zaraznost pa bi sada mogao da bude manje smrtonosan, dodajući da je to u skladu s načinom na koji se razvija većina respiratornih virusa.

Još jedan profesor podržao je tu tezu. Paul Hunter, nemački stručnjak za zarazne bolesti, kazao je i da bi visok nivo pređašnjih infekcija i vakcinacija mogu pružiti zaštitu od novog soja. To bi opet, bio pozitivan znak jer bi pokazalo da mutirana varijanta nije potpuno neprepoznatljiva za imunološki sistem ljudi koji su se vakcinisali ili su preležali koronavirus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.