Isplativi potrošački krediti

Izvor: RTS, 20.Feb.2010, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isplativi potrošački krediti

Građani i ove godine, uz kamatu nižu od tržišne, mogu da podignu potrošački kredit. Vlada nastavlja sa subvencionisanim kreditima, a za te namene obezbeđeno je milijardu i trista miliona evra.

Vlada Srbije i u 2010. godini nastavlja sa subvencionisanim kreditima. Za te namene obezbeđeno je milijardu i trista miliona evra. Građani i ove godine, uz kamatu nižu od tržišne, mogu da podignu potrošački kredit.

Oko 30.000 građana je u 2009. godini uz pomoć države >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podiglo dotirani potrošački kredit. Tako su, obnovili belu tehniku, kupili nov nameštaj ili tepih.

Gotovo 14.000 ljudi vozi novi "punto" kupljen na kredit. Oko 1.600 poljoprivrednika došlo je do traktora. Za jeftin potrošački kredit uslov je kupovina domaćih proizvoda. Oni po ceni i kvalitetu ne zaostaju za uvoznim.

Otkako su krenuli subvencionisani potrošački krediti, proizvodnja nameštaja u "Jeli" porasla je za preko 30 odsto, kaže generalni direktor te kompanije u Jagodini Vladimir Petrović.

"To nam je dalo zaista veliki podstrek i usmerilo nas u pravcu daljeg razvijanja proizvodnje, učešća na sajmovima nameštaja i ulaganja u samu proizvodnu opremu", rekao je Petrović.

U 2010. godini dotirani kredit za "punto", traktore, kamione i građevinske mašine otplaćivaće se pet do sedam godina sa kamatom od 4,5 odsto.

Krediti za nameštaj, podne obloge, kućne aparate, građevinski materijal i poljoprivrednu mehanizaciju otplaćivaće se do pet godina uz kamatu do šest odsto.

"To su akcije koje nisu samo odgovor na krizu, nego su, rekao bih, potreban ekonomski patriotizam koji nije usmeren ni protiv koga, nego je namenjen samo podršci onome što je naše", rekao je ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

U jeftino kreditiranje za sada je uključeno 37 banaka i lizing kuća. Potrošački krediti veoma su bitni jer podstiču domaću proizvodnju, a cilj države je da se tako sačuvaju radna mesta i podstakne privredni rast.

Samo prošle godine odobreno je oko 50.000 dotiranih kredita vrednih gotovo 170 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.