Ispitati smrt novinara RTS

Izvor: B92, 08.Jan.2013, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ispitati smrt novinara RTS"

Beograd -- Porodice žrtava bombardovanja RTS traže da najavljena komisija za istraživanje ubistava novinara istraži kako i zašto su poginuli radnici u zgradi RTS 1999.

Porodice žrtava bombardovanja pozivaju Udruženje novinara Srbije i njegovu predsednicu Ljiljanu Smajlović, kao i Sindikat novinara Srbije da, u skladu sa svojim ranjim proklamacijama, zatraže da se ta ista komisija pozabavi i istragom u slučaju žrtvovanja radnika Televizije Srbije 1999.

Vlada Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najavila je da će uskoro osnovati komisiju za istraživanje ubistava novinara. Te dve strukovne organizacije su 23. aprila 2012, na godišnjicu ubistva šesnaestoro radnika RTS-a, javno pozvale novinarska udruženja i sindikate iz država članica NATO-a da u svojim zemljama traže nezavisne istrage zločina.

"Evo sada prilike da sam UNS potkrepi svoj zahtev ličnim primerom i da, dakle, zatraži da se spomenuta komisija, u čiji će sastav (kako se najavljuje) ući i međunarodni eksperti, takođe pozabavi zločinom na RTS-u. To utoliko pre, jer UNS i gđa Smajlović izginule tehničare RTS-a već godinama neprekidno nazivaju „medijskim poslenicima“ i „kolegama“ (iako oni nikada nisu bili plaćeni propagandisti). A ako su oni „kolege“ onda kad se njihovu smrt treba iskoristiti u propagandne svrhe, zašto ne bi bili „kolege“ i sad kad se istražuje smrt novinara? Utoliko pre jer su i jednom i drugom slučaju naredbodavci bili isti. Posao komisije biće uveliko olakšan i činjenicom da su porodice već prikupile obiman dokazni materijal, a da za ono što same nemaju precizno znaju gde se nalazi. Dosije Pravne uprave Ministarstva odbrane broj 466 iz 2001, na primer, nalazi se u arhivi Ministarstva odbrane", navodi se u saopštenju koje je potpisala Žanka Stojanović, u ime porodica žrtava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.