Izvor: Blic, 04.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvalifikacioni ispiti za srednje škole 22. i 23. juna

Kvalifikacioni ispiti za upis u četvorogodišnje srednje stručne škole i gimnazije polagaće se 22. juna iz srpskog jezika i 23. juna iz matematike, rečeno je danas u Ministarstvu prosvete.



"Kvalifikacioni ispiti polagaće se u matičnim osnovnim školama, a đaci će testove iz matematike i srpskog jezika polagati po nešto drugačijim pravilima u odnosu na prošlogodišnje", rečeno je agenciji Beta u resornom ministarstvu.

40 odsto zadataka iz srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jezika imaće promenjen redosled ponuđenih odgovora u odnosu na redosled iz zbirki za pripremu ispita. Od 17 zadataka iz matematike u pet zadataka brojčane vrednosti biće drugačije nego u zbirkama.

U Ministarstvu prosvete navode da će svi detalji ovogodišnjeg konkursa za upis budućih srednjoškolaca biti saopšteni na konferenciji za novinare u sredu.

Pravila upisa ostaju ista kao i proteklih godina. Učenici mogu da osvoje najviše dvadeset bodova po testu, a da bi đak položio prijemni ispit potrebno je da osvoji bar po jedan bod na ispitima iz srpskog jezika i matematike. Prioritet prilikom upisa imaće đaci sa osvojenih pet i više bodova po testu.

Đaci koji žele da upišu neki od trogodišnjih smerova ne polažu kvalifikacione ispite, već se rangiraju na osnovu uspeha iz osnovne škole.

Učenici i ove godine popunjavaju liste želja za upis u srednje škole, na kojima mogu da navedu 20 željenih škola ili obrazovnih profila.

Ove godine budućim srednjoškolcima će biti ponuđena i dva nova obrazovna profila, četvorogodišnji smer tehničar za reciklažu i trogodišnji smer za modne krojače.

Tehničari za reciklažu školovaće se u Smederevu, Pančevu, Nišu i Uzicu, dok će odeljenja za modne krojače postojati u šest gradova Srbije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trka za upis u srednju školu počinje 4. juna

Izvor: 24sata, 05.Maj.2009, 01:37

Konkurs za upis u srednje škole u Srbiji biće objavljen u sredu, 6. maja. Prijemni ispiti za upis u matematičke i filološke gimnazije, odeljenja za talentovane za fiziku i umetničke škole počeće od 4. juna i trajaće nekoliko dana. Kvalifikacioni ispiti za upis u četvorogodišnje srednje stručne...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.