Ispaljene dve rakete, nastavlja se rat

Izvor: B92, 26.Jun.2020, 23:19

Ispaljene dve rakete, nastavlja se rat

Gaza -- Izraelska vojska saopštila je da su ekstremisti iz pojasa Gaze ispalili dve rakete prema jugu Izraela, prekinuvši time zatišje koje je trajalo mesecima.

Izveštaja o povredama i šteti nije bilo i nijedna palestinska ekstremitička organizacija nije odmah preuzela odgovornost za napad.

Rakete su ispaljene dan nakon što je Hamas koji vlada pojasom Gaze upozorio da preti opasnost od nasilja zbog izraelskih planova da anektira delove druge palestinske teritorije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zapadne obale.

Napetost je pojačana na palestinskim teritorijama zbog planova o aneksiji koji uključuju i strateški važnu dolinu Jordan.

Aneksija će uništiti preostale palestinske nade da će uspostaviti održivu državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze s istočnim Jeruslimom kao glavnim gradom.

U četvrtak je vojno krilo islamskog ekstremističkog Hamasa upozorilo na nasilje ako Izrael ostvari planove o aneksiji, ocenivši da će takav potez predstavljati objavu rata.

Od početka ove godine granica Gaze i Izraela je uglavnom bila mirna jer je Hamas zaustavio demonstracije koje su održavane svakog vikenda i često prerastale u nasilje.

Na zatišje je uticala opasnost od širenja zaraze korona virusom.

Sutra će oko 100.000 siromašnih porodica u Gazi početi da prima po 100 dolara kao donaciju od Katara.

Ta naftom bogata zemlja Zaliva je skoro godinu dana davala pomoć kako bi doprinela uspostavljanju zatišja i sprečila da izbije novi rat Hamasa i Izraela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.