Ispaljene balističke rakete

Izvor: B92, 03.Jan.2024, 10:46

Ispaljene balističke rakete

Huti, koji kontrolišu vladu u severnom Jemenu, ispalili su u utorak uveče dve protivbrodske balističke rakete na južno Crveno more.

To je saopštila u sredu Centralna komanda SAD (CENTCOM).

CENTCOM je dodao da nema prijavljenih šteta od ovih napada. Ovo je poslednji u nizu napada koje su izveli Huti od proglašenja pomorske blokade Izraela.

"Više trgovačkih brodova u toj oblasti prijavilo je napade ASBM-a u okolnim vodama, ali nijedan nije prijavio nikakvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štetu", rekao je CENTCOM, dodajući da su napadi ugrozili živote nevinih pomoraca i nastavili da "ometaju slobodan tok međunarodne trgovine".

Najnoviji napadi Huti usledili su nakon što je grupa osudila ubistvo visokog lidera Hamasa Saleha Al-Arurija u napadu u Libanu u utorak, nazvavši to "kukavički zločin" i izrazivši podršku osveti Izraelu.

Američki zvaničnik rekao je za CNN da je Izrael izveo napad u Bejrutu. Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, što je izazvalo strah od moguće eskalacije borbi u regionu.

Crveno more je jedan od najvažnijih svetskih pomorskih trgovačkih puteva i dugotrajni napadi Huti tamo mogli bi da poremete globalnu ekonomiju. Takođe, napadi Huti su naneli veliku ekonomsku štetu Izraelu.

SAD su rasporedile ratne brodove na plovnom putu i ​​prošlog meseca pokrenule operaciju Prosperiti Guardian, multinacionalnu pomorsku koaliciju, kako bi ojačale bezbednost na kritičnom globalnom plovnom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Huti ponovo gađali brodove u Crvenom moru: Ispalili dve rakete u južno područje

Izvor: Blic, 03.Jan.2024

Militanti Huti, koje podržava Iran, ispalili su iz Jemena dve protivbrodske balističke rakete u južni deo Crvenog mora, ali nema izveštaja o šteti, saopštila je američka Centralna komanda.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.