Ispaljena dva projektila na AMERIČKI RAZARAČ u Crvenom moru!

Izvor: Telegraf.rs, 10.Okt.2016, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispaljena dva projektila na AMERIČKI RAZARAČ u Crvenom moru!

Dva projektila ispaljena su u pravcu jednog američkog razarača u Crvenom moru sa teritorije Jemena pod kontrolom pobunjenika Huti, ali nisu uspela da ga pogode, saopštila je danas američka mornica. U nedelju, hiljade ljudi izašlo je na ulice u Sani, prestonici Jemena, u znak protesta nakon što je u vazdušnim udarima koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom na učesnike pogrebnog skupa poginulo više od 140 osoba.

Razarač Mejson je primetio dva projektila u razmaku od 60 minuta >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << dok je plovio Crvenim morem u blizini obale Jemena.

- Oba projektila su pala u vodu pre nego što su stigla do broda - izjavio je porptarol Pentagona Džef Dejvis, preneo je Rojters. On je rekao da na brodu nije bilo povređenih ni štete.

AP navodi da je prethodno jedan brod Ujedinjenih Arapskih Emirata pretrpeo veliku štetu u sličnom raketnom napadu.

U međuvremenu, sa teritorije Jemena je ispaljen je još jedan projktil a meta je, kako se čini, bila saudijska vazduhoplovna baza u brlizini Meke, što je dosada napad najdublje u teritoriju te zemlje koji su izvršili šiitski pobunjenici i njihovi saveznici.

Foto: Tanjug/AP

Hiljade građana Jemena izašlo je u nedelju na ulice prestonice Sane, u znak protesta nakon što je u vazdušnim udarima koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom na učesnike pogrebnog skupa poginulo više od 140 osoba.

U udarima je, prema podacima zvaničnika UN, povređeno više od 525 ljudi, dok jemensko ministarstvo zdravlja navodi da je od 600 ranjenih, mnogi ozbiljno povređenih ljudi, te da je za najmanje 300 njih potrebno lečenje u inostranstvu.

Neki demonstranti koji su se okupili ispred zgrade Ujedinjenih nacija u južnoj Sani, optužili su svetsku organizaciju za neokončavanje sukoba i zatražili nezavisnu istragu, dok su drugi mahali automatskim puškama a pristalice pobunjenika pozivali su na napad na Saudijsku Arabiju.

Foto-ilustracija: Profimedia/AFP

Saudijska vojska je saopštila danas da će pokrenuti istragu o "navodima o bombradovanju koji je za žaljenje" u Sani, ne priznajući međutim da je njena koalicija jedina koja se protiv pobunjenika u Jemenu bori vazdušnim udarima.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je bombardovanje, rekavši da je "svaki namerni napad na civile apsolutno neprihvatljiv".

"Odgovorni za napad moraju da budu privedeni pravdi", naveo je Ban u saopštenju, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP

Mohamed Abdul-Salam, portparol Huta u Sani, rekao je da su vazdušni udari saudijske koalicije "poslednji čin genocida" i kritikovao UN i međunarodnu zajednicu zbog pasivnosti.

Sa druge strane, koordinator UN za humanitarna pitanja u Jemenu Džejmi Mekgoldrik rekao je da je šokiran ovim vazdušnim udarima i apelovao na hitan prekid nasilja.

On je osudio "užasan napad" i rekao da su po međunarodnom pravu sve strane u obavezi da zaštite civile i civilnu infrastrukturu.

- Međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak i uticaj na sve strane u konfliktu da obezbede zaštitu civila - rekao je Mekgoldrik.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.