Islamska država preuzela odgovornost za napad u Karačiju

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Maj.2015, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Karačiju

KARAČI - Islamska država (ID) preuzela je danas odgovornost za napad na autobus u Karačiju kada je ubijeno najmanje 43 šiita, što je prvo zvanično preuzimanje odgovornosti za neki napad u avganistansko-pakistanskom regionu.

"Zahvaljujući Alahu, 43 otpadnika je ubijeno i oko 30 ranjeno u napadu koji su izveli vojnici Islamske države na autobus koji je prevozio šiitske Ismaili nevjernike u gradu Karačiju", navodi se saopštenju te ekstremističke grupe koji je objavljen na tviter >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nalogu džihadista.

AFP ističe da je to prvi put da je ID zvanično preuzela odgovornost za neki napad u avganistansko-pakistanskom regionu.

Naoružani napadači na motociklima jutros su, u napadu na jedan autobus, u pakistanskom gradu Karačiju ubili najmanje 43 ljudi, pripadnika manjinskih šiita, objavili su lokalni mediji.

"Šest terorista došlo je na tri motocikla, oni su ušli u autobus i počeli da, nasumice, pucaju", naveo je princ Karim Aga Kan, duhovni vođa Ismaili zajednice, iz svoje kancelarije u Francuskoj.

Na televizijskim snimcima pakistanskih televizija se vidi roze autobus izrešetan mecima i okružen kolima hitne pomoći.

Autobus je bio na putu za svetilište šiitskih muslimana kada su u njega ušli napadači i zasuli putnike mecima.

Pakistan je država sa većinskim stanovnicima sunitima.

ID, koja pod kontrolom ima velike dijelove Sirije i Iraka, objavila je u januaru stvaranje svog ogranka pod nazivom "Pokrajine Horasan", koja obuhvata Avganistan, Pakistan i dijelove okolnih zemalja.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.