Islamska država dobija Ministarstvo za šverc

Izvor: Radio 021, 30.Maj.2015, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska država dobija "Ministarstvo za šverc"

Ekstremisti ID uspostavili su Ministarstvo antikviteta koje će služiti za povećanje profita od pljačkanja neprocenjivih drevnih gradova i statua.

Pljačkanje i trgovina tim vrednosima donela je milione dolara za ID. Takav profit se može uporediti sa onim koji ID ostvaruje otimanjem i puštanjem talaca sa Zapada.

Islamska država se od trenutka kada je počela da se širi u Iraku i Siriji od obične terorističke grupe postala organizacija koja je sposobna da proizvede >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "hijerarhiju, vođstvo i svoja ministarstva".

Međutim, dok ovakva ministarstva na drugim teritorijama Bliskog istoka pokušavaju da zaštite i očuvaju antikvitete, cilj koji ima ID je da ta blaga švercuje. U Iraku, džihadisti su već uništili drevne gradove poput Mosula, Nimruda i Hatre, a nedavno su zauzeli grad Roman u Siriji.

Telegraf navodi da je Islamska država razvila posebnu mrežu trgovine ovim vrednostima i da ta trgovina ekstremistima daje oko 20 odsto veće prihode.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.