Išla sam kod razredne, pa sam se obratila medijima VIDEO

Izvor: B92, 26.Sep.2018, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Išla sam kod razredne, pa sam se obratila medijima" VIDEO

Slučajeva vršnjačkog nasilja bilo je toliko da ih je teško sve i pobrojati, a posledice, nažalost, neretko i kobne.

Cela Srbija zna Draganu Janković, majku Alekse, koji je imao samo 14 godina kada se ubio jer su ga godinama maltretirali i zlostavljali vršnjaci

"Je l’ vidiš da ti čine dobro... Ne znaš ti kad ti odeš iz škole“, kaže majka Dragana.

Nevena Vrtulek je Aleksandrova majka. I njeno dete više nije među živima. Imao je samo 14 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada je digao ruku na sebe jer nije mogao da trpi nasilje vršnjaka.

Najnoviji slučaj za koji je javnost saznala je dečak iz Osnovne škole "Rade Končar" u Zemunu. Prva TV je pomogla da on bude prebačen u drugo odeljenje i na taj način bar malo zaštićen.

Ubrzo se oglasilo se Ministarstvo prosvete tvrdeći da su trojica dečaka označena kao nasilnici, posle gostovanja osnovca i njegove majke na Prvoj televiziji, pretrpeli nasilje, dodajući da su ih dva puta napala druga deca "želeći da zaštite" druga koji se pojavio na televiziji.

O novom nasilju u školi želeli smo da čujemo i komentar direktorke Maje Kostić, koja nije želela da govori za Prvu TV i samo nam je poručila da ćemo dobiti saoštenje ministarstva. Portalu Telegraf izjavu je dao ministar Šarčević.

„Ja mislim da su Zemun novinari do te mere napravili slučajem, prosto da li vapimo za još krvi, ne znam šta je. Majka klinca iz Zemuna nije okrenula SOS telefon ovde Ministarstva, iako postoji, niti tim koji treba da podigne ovaj drugi tim, probaju sami da rešavaju, idemo u neku televiziju, mi ćemo da budemo zvezde“, kaže ministar Šarčević.

Majka Drita Devrnja kaže da ima dokaze da je Ministarstvu slala mejl, kao i da je zvala SOS telefon. Javila se sekretarica i rekla da ostavi poruku, koju ona nije ni završila, jer je vreme isteklo. Pita se, gde su bili svi nadležni kad je trebalo?

„Godinu dana sam išla kod razredne, na kraju kod psihologa, pa opet kod psihologa da se prebaci. Ništa nije urađeno i onda sam pustila poruku medijima, mislila sam da ni od toga nema ništa, jer ko sam ja? Ali eto, hvala bogu, mediji su pomogli da se dete prebaci iz jednog u drugo odeljenje“, kaže Drita Devrnja.

Nije prvi put da se stavovi ministra Šarčevića razlikuju od roditeljskih i očekivanja javnosti da nadležni stanu u zaštitu dece.

Mnogi su bili zapanjeni njegovom reakcijom na nasilje u Tehničkoj školi u Aranđelovcu.

"Znate kako, kad pogledate ovoga krupnog momka i ovoga sitnog momka, ovome na čelu piše 'muči me', otprilike se oni tako zadevaju i snimaju, nekad i fingiraju takve stvari“, rekao je tada Šarčević.

Za Ministarstvo možda fingirano, ali za medije nije. Naša televizija će nastaviti da se sa roditeljima bori za njihovu decu, te pozivamo sve koji imaju problema da nam se obrate.

Možda će onda nadležni shvatiti da bi trebalo da rade svoj posao dostojno i profesionalno, a ne da za svoje greške i propuste okrivljuju roditelje i medije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.