Iskusni vojni pilot sprečio pad aviona premijera Cvetkovića

Izvor: Blic, 03.Dec.2010, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iskusni vojni pilot sprečio pad aviona premijera Cvetkovića

U trenutku dok je premijer Srbije čitao plan posete Sofiji i pripremni izveštaj iz Ministarstva inostranih poslova, u Vladinom avionu “lir džet” začuo se glas pilota: “Signalizovana je tehnička neispravnost aviona. Imamo nedozvoljene potrese.“

„Iz bezbednosnih razloga neophodno je da se vratimo u Beograd.” Putnici članovi Vlade do tada su mislili da je loše vreme uzrok propadanja aviona.

Prema saznanjima "Blica”, na letelici je došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do ozbiljnog kvara na motoru, a na komandnoj tabli signalizacija se oglasila na visini između 2.400 i 6.700 metara. Praktično u fazi uzletanja aviona. Srbija do daljeg ima na raspolaganju samo jedan avion i to „falkon" jer je „lir džet" stavljen van upotrebe.

KVAR NA DOVODU GORIVA

U Vladi Srbije kažu za „Blic" da bi se taj avion srušio da nije bilo prisebnosti pilota koji je na vreme doneo odluku da se vrati ka Beogradu. Avion je pre uzletanja prošao redovnu kontrolu i, prema navodima, bilo je sve u redu. Prema saznanjima "Blica”, nadležne službe Vlade naložile su ispitivanje celog događaja kako bi se preciziralo da u incident nije uključen ljudski faktor. Dobro upućeni izvor "Blica” navodi da je odmah po sletanju državnog aviona urađen prvi tehnički pregled i da je ustanovljeno da je kvar u motoru vezan za dovod goriva, a da je iskustvo pilota Petra Rončevića bilo presudno da se izbegnu veće posledice.

Avion "lir džet 31 A” poleteo je oko 9.10 sa Aerodroma „Nikola Tesla" u Beogradu i već posle deset minuta došlo je do prvih problema. Avion sleće oko 9.40 časova na surčinsku pistu i, prema navodima, sletanje je bilo naglo jer se letelica nije spuštala postepeno. "Najjednostavnije objašnjeno, sletanje je trajalo kraće nego što je uobičajeno”, kaže "Blicov” sagovornik. Direktor avio-službe Vlade Aneta Bulatović kaže da su se na avionu "lir džet 31 A” osetile vibracije koje su ukazivale na neispravnost. Bulatovićeva je rekla da se još uvek obavlja stručni pregled aviona i da zato ne može da saopšti zašto je došlo do vibracija koje su ukazivale na neispravnost letelice.

AVION SE TRESAO

U avionu su se osim premijera nalazili njegov savetnik za spoljnu politiku, šefica kabineta, savetnik za medije i obezbeđenje. Lupanje i neprijatan zvuk u delu oko motora bilo je prvo što se čulo već po uzletanju. Međutim, kako je „lir džet" omaleni avion sa pet sedišta, niko od putnika nije pridavao pažnju. Cvetković je odmah po ulasku u avion počeo da čita izveštaje i da se konsultuje sa članovima kabineta. U kabini Vladinog aviona trajale su konsultacije povodom sastanka sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim. U Vladi za "Blic” prenose da je uz lupanje i zujanje avion odjednom počeo da se trese. "Najviše nalik propadanju, ali znatno jače.” Tada su već putnici počeli da upućuju poglede jedni drugima, a onda se oglasio i pilot. Jedan od putnika za "Blic” kaže da, iako je tada svima bilo jasno da nešto ozbiljno nije u redu, nije zavladala panika.

Sletanje su takođe pratili "lupanje, potresi letelice”.

- Poštovani predsedniče Vlade, sleteli smo na beogradski aerodrom - čuo se iz kabine vojni pilot Petar Rončević.

Odmah na aerodromu Cvetkovića je čekao automobil i on se uputio ka zgradi Vlade. Premijer je oko 13 časova vodio sednicu Vlade. Na kraju sednice kada je tačka dnevnog reda bila službena putovanja Cvetković je kratko rekao: "Jedno putovanje smo otkazali.”

Jučerašnji incident nije prvi, ali je do sada najdrastičniji kada je reč o Vladinim letelicama.





Opširnije o ovome čitajte u izdanju od petka, 3. decembra 2010. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.