Izvor: Blic, 14.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iskrčio vinograd zbog ranih jagoda

Iskrčio vinograd zbog ranih jagoda

ALEKSANDROVAC - Miodrag Simić, zemljoradnik iz župskog sela Drenča iskrčio je polovinu sopstvenih zasada vinove loze i podigao plastenike u kojima proizvodi jagode u saksijama.

Simić ističe da je cena grožđa u Župi u poslednjih desetak godina od 12 do 18 dinara po kilogramu, što je jeftinije od litra kisele vode.

- Kada sam sekao čokote loze, koje je pre više od 200 godina zasadio moj pokojni pradeda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << suze su mi same išle. Čini mi se da je tih dana i nebo plakalo. Vinogradari ovog kraja to smatraju najvećim grehom.

Bilo kako bilo, umesto čokota Miodrag je podigao plastenike. U njih je uneo saksije sa zasađenim visokorodnim sortama jagoda.

- Već prve godine ostvario sam prinos od 5.000 kilograma jagoda. Sav rod izvezao sam za poznate kupce u Rusiji i Švajcarskoj po ceni od 1,5 evra po kilogramu - kaže Simić.

U ovoj godini očekuje duplo veći rod, a kupci iz inostranstva ovih dana unapred su mu poslali deo novca za ovogodišnje prinose.

G. Zdravić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.