Iskoristićemo svu moć za demokratiju u Venecueli

Izvor: B92, 14.Avg.2017, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Iskoristićemo svu moć za demokratiju u Venecueli"

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je da će SAD iskoristiti svu svoju ekonomsku i demokratsku moć kako bi došlo do obnavljanja demokratije u Venecueli.

"Predsednik Tramp je vrlo jasno stavio do znanja da nećemo stajati po strani dok Venecuela tone u diktatorski režim. Loše stanje u Venecueli preti da ugrozi bezbednost i prosperitet naše celokupne hemisfere i naroda SAD", rekao je Pens novinarima u Kartaheni, u Kolumbiji, a prenosi agencija Rojters.

Pens >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, u primetno pomirljivijem tonu u poređenju s Trampom, istakao da će "SAD i dalje biti uz slobodne zemlje širom svoje hemisfere, sve dok se venecuelanskom narodu ne vrati demokratija".

"Za Venecuelu imamo mnogo opcija, ali predsednik ostaje uveren da, sarađujući sa svim našim saveznicima širom Latinske Amerike, možemo da postignemo mirno rešenje", rekao je Pens.

Predsednik SAD Donald Tramp u petak je zapretio vojnom akcijom u Venecueli, čime je izazvao osude širom Latinske Amerike.

Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos rekao je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pensom, da vojnu intervenciju ne bi čak trebalo ni razmatrati.

Međutim, potpredsednik SAD je napomenuo da je sa predsednikom Kolumbije razgovarao o novim sankcijama protiv Venecuele.

"Predsednik Santos i ja smo detaljno razgovarali o dodatnim merama koje bi mogle biti preduzete kako bi se izvršio jači pritisak na režim u Venecueli u ekonomskom smislu", rekao je Pens, dodavši da SAD "razmatraju puni niz dodatnih ekonomskih sankcija".

Trampov komentar o vojnoj intervenciji kao opciji za Venecuelu su, pored ostalih latinoameričkih zemalja, osudili i Peru, Meksiko i Kolumbija, koji spadaju u najoštrije kritičare venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, podseća agencija Rojters.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pens: Iskoristićemo svu moć za demokratiju u Venecueli

Izvor: Radio 021, 14.Avg.2017

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je da će SAD iskoristiti svu svoju ekonomsku i demokratsku moć kako bi došlo do obnavljanja demokratije u Venecueli..."Predsednik Tramp je vrlo jasno stavio do znanja da nećemo stajati po strani dok Venecuela tone u diktatorski režim. Loše stanje u Venecueli...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.