Iskopavanja u Bosanskoj dolini piramida se nastavljaju uprkos ismejavanjima

Izvor: Southeast European Times, 10.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iskopavanja u Bosanskoj dolini piramida se nastavljaju uprkos ismejavanjima

Nezavisni istraživač i samoproglašeni arheolog Semir Osmanagić uveren je da se na planini Visočici, u blizini bosanskog grada Visokog, krije veličanstvena piramida.

09/10/2008

Jusuf Ramadanović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 09/10/08

Nedaleko od prestonice Bosne i Hercegovine (BiH) nalazi se grad Visoko. Svaki stanovnik grada će kada ga pitaju da navede glavnu lokalnu atrakciju reći: "To je Bosanska dolina piramida."

Nezavisni >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << istraživač Semir Osmanagić, koji nema formalno obrazovanje na tom polju, počeo je iskopavanja pre tri godine. Njegov rad uživa podršku fondacije pod nazivom Arheološki park: Bosanska piramida Sunca. Osmanagić radi uprkos podrugivanju od strane skoro svih novinara i naučnika u BiH zbog njegovih tvrdnji da je planina Visočica zapravo drevna piramida, veća i mnogo starija od Keopsove piramide u Egiptu.

Prema Osmanagićevim rečima, postoje tri piramide međusobno povezane tunelima. On ih zove bosanske piramide Sunca, Meseca i Zmaja. U sada već trećoj sezoni iskopavanja, ta oblast obuhvata preko 20 kvadratnih kilometara. Iskopavanja su trajala 300.000 sati i vršeni su brojni laboratorijski testovi.

Osmanagić kaže da tri piramide formiraju istostrani trougao čiji svaki krak iznosi 2,1 kilometra.

On dodaje da ispod celokupne doline u Visokom postoji mreža podzemnih tunela i da je ovo samo početak višedecenijskog istraživanja, tokom kojeg će on dokazati da je Bosna kolevka civilizacije.

Međutim, akademska zajednica u BiH ismeva njegova nastojanja kao rad šarlatana. Arheolog Univerziteta u Sarajevu Enver Imamović rekao je opisujući Osmanagićeva iskopavanja da je to isto kao kada bi "pustili mene... da izvršim hiruršku operaciju". Naučnici strahuju da bi tekućim iskopavanjima mogle da se oštete srednjovekovne rimske i ilirske relikvije na planini.

Osmanagić je reagovao organizovanjem Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida u Sarajevu koja je trajala od 25. do 30. avgusta. Među učesnicima su bili 19 vodećih egipatskih arheologa, geologa i egiptologa, dvoje ruskih akademika i britanski istraživač piramida Filip Kopen. Učesnici konferencije odlučili su da se sastanu ponovo za dve godine i uspostave istraživački institut u Sarajevu.

Pridobijanjem takve podrške Osmanagić teži da stekne međunarodni kredibilitet, čime bi ućutkao bosanske skeptike.

Takođe, tvrdi Osmanagić, "pored kamenih piramida u Visokom, na osnovu satelitskih snimaka ustanovili smo da takve i slične piramide takođe postoje na još nekoliko lokacija u BiH". Prema Osmanagiću, čovečanstvo će u potpunosti morati da promeni svoj koncept prošlosti.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.