Isključenja struje u 2.000 preduzeća u naredna 24 sata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2012, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isključenja struje u 2.000 preduzeća u naredna 24 sata

BEOGRAD -

U oko 2.000 firmi u Srbiji koje nisu od vitalnog interesa biće isključena struja da bi se štitio energetski sistem, izjavio je danas direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

On je na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije rekao da se pravi spisak firmi u kojima će biti restrikcije i da će isključenja početi u roku od 12 do 24 sata.

Očekivanje da neće biti restrikcija za domaćinstva
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Mihajlović je istakao da neće biti isključivanja struje u toplana, vodovodima, bolnicama i drugim javnim preduzećima značajnim za život građana i da za sada nema odluke o restrikciji struje za domaćinstva.

"U toplanama ima dovoljno energenata, isporuke gasa i energenata su redovne, iako je potrošnja dostigla istorijski maksimum", kazao je šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Vlada je pozvala potrošače da štede električnu energiju, preneo je Mihajlović i izrazio očekivanje da neće biti restrikcija u snabdevanju strujom za domaćinstva.

Kompanija Elektrovojvodina danas će isključiti sa mreže industrijske potrošače koji ne obavljaju delatnost od javnog značaja, u skladu sa sinoćnim zaključkom Vlade Srbije, saopšteno je iz tog preduzeća.

Mihajlović je najavio da, najverovatnije, škole neće raditi čitave naredne nedelje, a konačnu odluku o tome doneće resorni ministar Žarko Obradović.

Vlada danas nije raspravljala o predlogu zamenika premijera Ivice Dačića da neradni dani budu i naredni ponedeljak, utorak i petak, odnosno, 13. 14 i 17. februar.

Elektrodistribucija u Jagodini poslala je danas obaveštenja velikim industrijskim potrošačima da potrošnju struje svedu na tehnički minimum ili će biti isključni bez opomene.

Kako su istakli u Elektrodostribuciji u Jagodini, počela su i isključenja javne rasvete, najpre u selima, a zatim i u gradu, u skladu sa naredbom Vlade Srbije.

I u užičkoj Elektrodistribuciji je, u skladu sa odlukom Vlade Srbije, počelo formiranje spiskova potrošača kojima će u toku dana biti isključena električna energija, potvrdio je za Tanjug direktor Vladimir Dogandžić.

Valjaonici bakra, Valjaonici aluminijuma "Impol Seval" i cementari "Titan" u Kosjeriću biće isporučivane količine struje koje će omogućavati rad na tehničkom minimumu, što je neophodno zbog funkcionisanja sistema proizvodnje , rekao je Dogandžić.

Nažalost, apeli nisu urodili plodom

Pomoćnik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Zoran Manasijević izjavio je da je na kopovima Rudarskog basena "Kolubara" od jutros kritično stanje, jer je zbog temperature od minus 30 stepeni Celzijusa, došlo do zamrzavanja tehnike i izuzetno otežanog prevoza uglja do termoelektrana.

Manasijević je sa žaljenjem istakao da apeli najviših državnih organa i rukovodstva EPS-a nisu urodili plodom, jer je potrošnja juče, na teritoriji Srbije sa Kosovom i Metohijom ponovo porasla i dostigla nivo od 162,67 miliona kilovat - časova.

Nastavljena proizvodnja uglja za termoeletrane

Proizvodnja uglja za termoelektrane u Rudarskom basenu "Kolubara" danas je nastavljena nakon što je mraz sinoć zaustavio rad većine sistema na površinskim kopovima, saopštio je najveći ugljenokop u Srbiji.

Prema podacima objavljenim na sajtu (www.rbkolubara.rs), temperature do minus 26 stepeni Celzijusovih zaledile su instalacije i zaustavile prošle noći rad na kopovima Tamnava - Zapadno polje i Polje Veliki Crljeni.

Danas, oko 10.30 sati, osposobljena je jedna linija, pa je "krenuo utovar lignita za Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu, koje proizvode više od 50 odsto struje za potrebe srpskog tržišta.

U toku dana krenuće i druga linija, pa se procenjuje da će za Obrenovac otići tridesetak vozova uglja.

Istovremeno, uvoz električne energije je dostigao limit zbog veoma teške situacije u celom regionu, ali i zbog nemogućnosti transporta većih količina energije, rekao je Manasijević, koji je i predsednik Štaba za praćenje elektroenergetske situacije u uslovima proglašene vanredne situacije u zemlji.

EPS je počela hitno, u svom domenu, da primenjuje naredbu Vlade Srbije o isključenju industrijskih potrošača čija potrošnja nije od vitalnog značaja za javni interes, kazao je on i dodao da izuzetak od ovoga mogu biti samo oni privredni subjekti čiji tehnološki proces zahteva nešto duže vreme zaustavljanja, ali će i u tim slučajevima doći do isključenja sa mreže.

Apsolutni rekord u potrošnji struje na teritoriji Srbije postignut je 6. februara kada je potrošeno 162 miliona kilovat-sati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Restrikcije struje u oko 2.000 preduzeća, nema isključenja domaćinstava

Izvor: EMportal, 09.Feb.2012

U oko 2.000 firmi u Srbiji koje nisu od vitalnog interesa biće isključena struja da bi se štitio energetski sitem, izjavio je danas direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Nastavak na EMportal...

Za 12 do 24 časa počinje isključivanje struje firmama

Izvor: Beta Video, 09.Feb.2012

BEOGRAD - Direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović: Za 12 do 24 časa počinje isključivanje struje firmama (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Pogledajte spisak velikih firmi kojima će danas biti isključena struja

Izvor: Blic, 10.Feb.2012, 13:30

Za 2.000 firmi u Srbiji u roku od 20 sati biće ograničena isporuka eletrične energije na mernom mestu, saopštila je Elektrodistribucija Beograd...Na osnovu odluke Vlade Srbije o ograničenju isporuke električne energije ustanovama i kompanijama, koje su veliki potrošači, a nisu od vitalnog značaja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.