Izvor: B92, 23.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iskaz očevica streljanja

Hag -- Zaštićeni svedok W-101 izjavio u Hagu da je u julu 1995. bio očevidac streljanja zarobljenih srebreničkih Muslimana u okolini Zvornika.

On je opisao kako je spasao šestogodišnjeg ranjenog dečaka. W-101, koji je tada bio vozač u Zvorničkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), svedočio je na suđenju oficirima VRS optuženima za genocid i zločine u Srebrenici i Žepi.

On je posvedočio da je u školu u selu Orahovac kod Zvornika 14. jula 1995. dovezao, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između ostalog, "dva džaka hleba" koji je podeljen stotinama muslimanskih zarobljenika zatvorenih u školskoj sali.

Svedok je potvrdio da je tu video i optuženog Dragu Nikolića, tada načelnika za bezbednost Zvorničke brigade, koji je izdavao naređenja. Za Nikolića je, kako je rekao, znao da je zadužen za razmenu zarobljenika.

W-101 naznačio je da su po naređenju zarobljenici sa povezima preko očiju ulazili u kamione i da su bili mirni zato što su im srpski vojnici neprekidno govorili: "Nemate se čega plašiti, idete u razmenu". Jedan zarobljenik je strgao povez i pokušao da pobegne, ali su dva vojnika zapucala za njim.

Svedok je ispričao da je, zatim, i njemu naređeno da prati kamion i da se ubrzo našao na "stratištu" u blizini asfaltnog puta na kojem je bila "kamara leševa".

Na iznenađenje srpskih vojnika koji su streljali zarobljenike, po rečima svedoka, između leševa se iznenada pojavio šestogodišnji dečak, koji je imao dve rane na nogama.

Vojnici su spustili puške, a onda i odbili da izvrše naređenje starešine i "dovrše" dečaka. Brkati oficir s činom potpukovnika je zatim naredio da se dečak vrati u školu kod ostalih zarobljenika koji su čekali streljanje.

"Pokušali su da dete ubace u kamion, ali nisu uspeli ni do pola da ga donesu - dečak je imao grčeve, krike, bio je u šoku... Pitao sam da

ja pokušam da ga odvezem u kombiju i dopustili su mi", posvedočio je W-101.

Svedok je rekao da je potom dobio naređenje da ga vrati u školu i da "bude završeno s njim".

"Nisam se zaustavio kod škole, znao sam da ne mogu da ga ostavim. Odlučio sam da ga odvezem u kasarnu u Karakaju, a onda sam se predomislio i odvezao ga u bolnicu u Zvorniku", kazao je W-101 i dodao da je "strahovao" da će, ako dečaka ostavi u kasarni, "pošto mu pruže prvu pomoć, biti odveden na streljanje".

"Onaj ko je ubijao dete, on bi ga sigurno pokupio i iz kasarne", dodao je W-101.

Svedok je rekao i da je u bolnici slagao da je dečaka pronašao pored puta, "a ne na stratištu", iz straha da bi ga neko mogao i iz bolnice vratiti u Orahovac.

Dok je bio na poprištu streljanja, W-101 je od jednog vojnika čuo da je livada u blizini bila prekrivena leševima ubijenih zarobljenika i da su zato ubijanje morali da nastave na lokaciji na kojoj ih je zatekao.

Tokom unakrsnog ispitivanja odbrana Draga Nikolića tvrdila je da W-101 nije bio na tom mestu i da dečaka u bolnicu nije odvezao sam, već sa drugim pripadnicima VRS.

Svedok je, međutim, ostao pri svom iskazu.

Suđenje sedmorici oficira VRS biće nastavljeno u ponedeljak. Na optuženičkoj klupi su Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Vinko Pandurević, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Milan Gvero i Radivoj Miletić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.