Isidoru, Emiliju, Jelenu i  Saru vezuje jedna stvar – ljubav prema nauci

Izvor: Megafon.co, 03.Mar.2020, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isidoru, Emiliju, Jelenu i Saru vezuje jedna stvar – ljubav prema nauci

Isidoru Tasić, studentkinju Medicinskog fakulteta u Nišu, Emiliju Jovanović, studentkinju Biološkog fakulteta u Beogradu, Saru Milošević, učenicu Gimnazije u Inđiji i Jelenu Zdravković, učenicu ETŠ „Mija Stanimirović“ u Nišu povezuje jedna stvar, a to je ljubav prema nauci. Ove mlade i talentovane devojke, govornice su na ovogodišnjem šestom Forumu mladih naučnika, koji se održava 5. marta 2020. godine u Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu.
Upoznajte ovogodišnje govornice >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << Foruma mladih naučnika Foto – Forum mladih naučnika

Jedna od najmlađih učesnica na ovogodišnjem Forumu je Jelena Zdravković, učenica četvrte godine ETŠ „Mija Stanimirović“ u Nišu. Bila je deo tima koji je predstavljao Srbiju na Internacionalnoj olimpijadi iz robotike. Dobitnica je brojnih nagrada na različitim takmičenjima, uglavnom onim iz programiranja i elektrotehnike. Megafon je vas je već upoznao s njom.
Isidora Tasić završila je Gimnaziju „Bora Stanković“ u Nišu, kao Vukovac i osvajač druge nagrade na državnom takmičenju iz biologije. Trenutno je student medicine sa prosekom 10,00. Bila je stipendista Univerziteta „Jejl“, a godinu dana srednje škole provela je u školi „Sveti Andrej“ u SAD.
Emilija Jovanović, završila je osnovnu školu „20. oktobar“ i Zemunsku Gimnaziju, kao Vukovac i učenik generacije. Kao učenica Zemunske Gimnazije takmičila se na takmičenjima iz srpskog jezika, biologije, fizike, besedništva… Njeni prvi naučni radovi iz fizike osvojili su pohvale na državnim i međunarodnim naučnim konferencijama i smotrama. Kao član regionalnog centra za talente „Beograd 2“, a uz podršku Instituta Vinča, predstavljala je Srbiju na međunarodnoj konferenciji mladih naučnika u Štutgartu. Početkom godine učestvovala je i na Zimskoj školi Akademskog Univerziteta u Sankt Peterburgu.
Zajedno sa Isidorom i Emilijom, u okviru prvog panela na Forumu mladih naučnika govoriće i Sara Milošević. Učenica je Gimnazije u Inđiji. Dobitnik je Svetosavske povelje, Vukove diplome i titule učenika generacije u svojoj osnovnoj školi. Do sada je napisala četiri istraživačka rada, a trenutno radi na petom. Sa svojim trećim radom pod nazivom „Modifikacija barijum titananta dopiranog lantanom i potencijalna primena“ osvaja prvo mesto na Državnoj smotri istraživačkih radova iz oblasti fizike. Kao i srebrnu medalju na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika.
Devojke u nauci Kako sami organizatori kažu, ove četiri mlade heroine, predstaviće svoja dostignuća javnosti. Ali će i ukazati na probleme sa kojima se devojke u nauci susreću. Podsetimo, organizacija “Nađi Raula” iz Niša uz podršku Ambasade Australije u Beogradu organizuje tradicionalni “Forum mladih naučnika”. Forum se održava u četvrtak, 5. marta 2020. godine u Svečanoj sali Univerziteta u Nišu. Među govornicima na ovogodišnjem forumu očekuju se mladi talenti, budući naučnici, ali i predstavnici Ambasade Australije koji će u okviru studije slučaja, predstaviti obrazovanje Australije.
Učesnici ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika, diskutovaće na temu: “Devojke u nauci. Ima li predrasuda i koliko je teško biti najbolja u nauci?”
Slogan ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika je „Ne rugaj se talentima“. Organizatori žele da apeluju na mlade, ali i one malo starije da se ne rugaju talentima, već da ih podrže. Da im daju mogućnost da rašire svoja krila i zaplove u „igru“ koja se zove život.
O Forumu mladih naučnika Podsetimo, tradicija ovog Foruma je da svake godine određena država predstavlja svoj obrazovni sistem. Ove godine je to Australija, čiji je obrazovni sistem izuzetno dobro razvijen. A i dosta dece iz Srbije studira na tamošnjim Univerzitetima.
„U sklopu studije slučaja, gospođa Elizabet Bakan, druga sekretarka u Ambasadi Australije, predstaviće mogućnosti za školovanje i usavršavanje u Australiji. A posebno će biti zanimljivo to kako izgleda jedan običan radni dan u nekoj školi u Australiji“ – kaže Jovan Milić, idejni tvorac foruma.
U sklopu foruma biće predstavljen i film „Prijateljstvo dva naroda. Prijateljstvo koje traje“. Film govori o istoriji diplomatskih odnosa između Srbije i Australije. Posebno će se prikazati svi oni projekti koji su urađeni zajedničkim snagama dva naroda.
Forum otvara nastup Vojnog orkestra i dečijeg hora „Čarolija“. Ulaz na forum je slobodan uz prijavu na sajtu organizacije. Ideja o organizaciji Foruma mladih naučnika, potekla je od Jovana Milića, tada učenika Mašinsko-tehničke škole “15.maj”.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.