Ishrana i zdravlje: Hrana na bazi biljaka je dobra za srce

Izvor: B92, 26.Maj.2023, 07:47

Ishrana i zdravlje: Hrana na bazi biljaka je dobra za srce

Efekat biljne dijete otprilike za trećinu snižava holesterol u odnosu na dnevno uzimanja statina koji se koristi u terapiji, pokazuju istraživanja.

Dati biljkama glavnu ulogu u vašoj ishrani dobro je za zdravlje srca, pokazuje pregled podataka prikupljanih tokom četiri decenije.

Istraživači u Danskoj su pokazali da vegetarijanska i veganska ishrana smanjuju nivo holesterola i masti u krvi koje povećavaju opasnost od srčanog udara.

Efekat je otprilike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednak trećini dnevnog uzimanja lekova, što je zaista značajno, navode istraživači.

Ali stručnjaci kažu da meso i mlečni proizvodi imaju zdravstvene prednosti, kao i da nije sva ishrana bez mesa zdrava.

Profesorka bira da praktikuje uglavnom biljnu ishranu, uz malo piletine i bele ribe, jer je za njeno zdravlje i životnu sredinu tako najbolje.

Drugi načini ishrane koji podrazumevaju meso, poput mediteranske kuhinje, takođe su se pokazali zdravim.

Profesorka Frike-Šmit je rekla da meso ne mora da bude izbačeno iz ishrane.

Takođe, napominje da su ljudi na ispitivanjima dobijali zdrave vegetarijanske i veganske obroke.

Povrće, voće, orašasti plodovi, mahunarke kao što su slanutak i integralne žitarice se veoma razlikuju od slatkiša, čipsa i slatkih pića..

"Nisu sve ishrane zasnovane na biljci jednake", rekao je profesor Ejdin Kesidi sa Kvins univerziteta u Belfastu.

A u ishranama poput tih, koriste se rafinisani ugljeni hidrati, prerađena hrana sa visokim sadržajem masti/soli, a to je nezdravo.

Bilo je i pitanja o trenutnom talasu visoko prerađene veganske hrane, koja se značajno razlikuje od veganske ishrane iz 1980-ih.

"Proizvodi na bazi životinja, kao što je meso, predstavljaju hranu bogatu hranljivim materijama koja ima i druge prednosti",

"Slično tome, ishrana zasnovana na biljkama može imati malo određenih mikronutrijenata - tako da je generalno smanjenje potrošnje mesa, ali i praktikovanje raznovrsne ishrane dobro za zdravlje", kaže profesor Martin Voren, glavni naučni direktor Instituta Kuadram.

Pratite Džejmsa nao Tviteru.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ishrana i zdravlje: Hrana na bazi biljaka je dobra za srce

Izvor: Radio 021, 26.Maj.2023

Efekat biljne dijete otprilike za trećinu snižava holesterol u odnosu na dnevno uzimanja statina koji se koristi u terapiji, pokazuju istraživanja.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.