Iščekivanje bure

Izvor: Politika, 25.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iščekivanje bure

Kada nastupi takozvani PMS, žena nema pojma šta je snašlo

Samo muškarac koji je bar šest meseci bio u ozbiljnoj vezi sa ženom, zna koliko može biti bolan period pre i za vreme njene menstruacije. Veoma je naporno, ako čovek ne zna kako da se pravilno postavi u toku tih pet-šest dana pakla.

Kao i u većini drugih situacija, da biste uživali u čarima lepšega pola, treba istrpeti tu izvesnu dozu „maltretiranja”. Važno je napomenuti: kada nastupi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << takozvani predmenstrualni sindrom, žena nema pojma šta je snašlo. Neverovatno, ali istinito. Iako joj se to dešava, recimo, već deset godina svakog meseca, ona ne shvata zašto je nervozna, nezadovoljna, namrgođena i kao zapeta puška spremna za okršaj. A njen voljeni je prvi na liniji vatre.

Ovako, otprilike, teče dijalog između zaljubljenih dok taj napad traje:

– Uh, što je danas gadno vreme.

– Nije, lepo je, nego meni ne odgovara kad je sunčano, a kao da će kiša.

– Ma, ne znam – kaže žena, a okice joj se čudno pomeraju levo-desno.

– Čini ti se, baš nam je lepo. Hoćeš li da ti skuvam kafu? – kaže muškarac, ukoliko je dovoljno iskusan da prepozna simptome.

– Uh, baš si divan! Gde si bio jutros, bolela me je glava, a ti ništa. Spavaš, baš te briga.

– Pa nedelja je, mogu valjda malo duže da dremnem.

– Ma, nije samo to. Mi imamo problem, nego ćutim, takva sam. Nikad te nema kad si mi stvarno potreban – značajno konstatuje ženica, a sitne munje sevaju ispod njenih obrva.

Ovom rečenicom se uključuje dugme za opasnost. Pametan čovek izgovoriće čarobne reči: „U pravu si, potrudiću se to da ispravim”, u nadi da će sve biti u redu. Ukoliko se muškarac usprotivi i blago povišenim glasom kaže: „Šta pričaš, to nije istina”, dospeva na vetrometinu i postaje laka meta za verbalni rafal koji sledi. Nastupa svađa koja može potrajati dva sata.

No, živa duša istrpi sve, pa i ta dva-tri dana napetog iščekivanja bure. Sledi jasan razlog za nervozu, pa treba još malo slušati o tome kako nju boli stomak, kako je sva bezveze, kako su filmovi na televiziji glupi, kao i pitanje „zašto, pobogu, mi sve ređe izlazimo u provod?” Posle svega, obično usledi i neverovatno otkriće, ponekad pretočeno i u izvinjenje:

– Žao mi je, bila sam malo nervozna. Verovatno zbog PMS-a.

U zdravlje, do sledeće epizode. Uostalom, sve to ide u rok službe. Vremenom se čovek navikne. Nema veze, treba biti optimista. Jer, posle nekih tridesetak godina zajedničkog života punog lepih uspona i bolnih padova na red dolazi – njen klimaks. A kada ova prirodna nepogoda zadesi ženu, tek onda shvatiš da je nerviranje oko PMS-a i ostalih sitnica bilo samo puko zagrevanje.

S. Stamenković

[objavljeno: 26/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.