Išarao Tuđmana, završio u policiji; Priveden je tamo gde treba

Izvor: B92, 02.Apr.2019, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Išarao "Tuđmana", završio u policiji; "Priveden je tamo gde treba"

Zagreb -- Počinitelj, koji je išarao grafitima spomenik Franje Tuđmana, snimljen je video-kamerama i priveden u policiju, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

On je naveo i da će ta osoba snositi svoj deo odgovornosti za uništavanje gradske imovine.

"Vandalizam se kažnjava i neka institucije rade svoj posao", komentarisao je Bandić šaranje Tuđmanovog spomenika na kojemu su noćas, prema pisanju medija, osvanula dva grafita - "Mila u srcu" i "Bandić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lopov".

"Spomenik je pod video-nadzorom, a počinitelj je već 'priveden tamo gde treba'", potvrdio je Bandić novinarima na obeležavanju Svetskog dana svesti o autizmu.

Gradonačelnik kaže da ne zna postoje li mogućnosti da se Tuđmanov spomenik dodatno zaštititi od budućih vandalskih ispada. Postoje, kaže, kamere i službe koje čuvaju.

Poručio je i da treba odvojiti demokratiju od ulične anarhije.

Spomenik prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića, otkriven je sredinom decembra prošle godine i već tri puta je oskrnavljen.

Inače, sama svečanost otkrivanja spomenika, na kojoj je bio čitav državni vrh obeležena je ekscesom jer je tokom ceremonije bivši branitelj i aktivista Zoran Erceg nazvao Tuđmana ratnim zločincem.

Početkom januara ove godine na spomeniku su osvanuli srp i čekić, zbog čega je jedan mladić završio u policijskom pritvoru, a osumnjičen je za krivično delo oštećenja tuđe stvari.

Sredinom februara spomenik je nepoznata osoba gađala velikom količinom jaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.