Irinej: Prestanite sa karikaturama

Izvor: Radio 021, 10.Jan.2015, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej: Prestanite sa karikaturama

Episkop bački Irinej apelovao je na medije u Srbiji da prestanu sa prenošenjem karikatura islamskog proroka Muhameda i poštuju verska osećanja svih građana.

''Ovih dana, kada treba da u miru i radosti proslavljamo praznike Roždestva Hristovog, sve je duboko ožalostila i zapanjila vest da su teroristi u Parizu, na radnom mestu, ubili 12 ljudi. Čitav civilizovani svet osuđuje ovo gnusno nedelo. Zajedno sa vascelim pravoslavnim srpskim narodom izražavamo saučešće njihovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << porodicama i upućujemo molitve za pokoj duša postradalih'', navedeno je u saopštenju portparola Srpske pravoslavne crkve.

On je upozorio i da su u isto vreme neki naši elektronski i štampani mediji preneli karikaturalne prikaze islamskog proroka Muhameda, ne vodeći računa o tome da na taj način, kako kaže, najgrublje vređaju verska osećanja i ubeđenja sugrađana islamske vere i da - nehotice ili iz elementarnog neznanja, što ih ne oslobađa odgovornosti - podstiču netrpeljivost, pa i otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima muslimanske vere, odnosno Islamske zajednice.

''Ruganje istorijskim ličnostima koje su formirale verski identitet stotina miliona naših savremenika nalazi se izvan granica zakonom zajemčenog slobodnog izražavanja i apsolutno je nedopustivo'', poručio je Irinej bački.

On je pozvao poslenike medija da odmah prestanu sa takvim ''duhovnim nasiljem i da poštuju verska osećanja svih građana''. ''Braći muslimanima izražavamo solidarnost i uveravamo ih da vernici SPC, čija verska osećanja su u pojedinim medijima na isti ili sličan svetogrdni način izložena ponižavajućim prikazima, ni na koji način ne odobravaju takvo shvatanje slobode stvaralaštva i prirode sekularnog društva'', istakao je portparol SPC dodajući da na provokacije te vrste reaguju molitvama.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.