Iranu se ne sme dozvoliti da nabavi nuklearno oružje

Izvor: B92, 05.Okt.2018, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Iranu se ne sme dozvoliti da nabavi nuklearno oružje"

Nemačka i Izrael se slažu da Iranu nikada ne bi trebalo dozvoliti da dođe u posed nuklearnog oružja.

Stavovi te dve države se razlikuju po pitanju kako postići taj cilj, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel tokom posete Jerusalimu.

"Veoma smo uvereni i snažno delimo stav Izraela da sve mora da bude učinjeno da bi se sprečilo da Iran dobije nuklearno oružje. Ono gde nismo uvek ujedinjeni je put ka tom cilju", navela je Merkel.

Nemačka kancelarka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je to izjavila na konferenciji za novinare sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Merkel je dodala i da iransko vojno prisustvo u Siriji i Libanu predstavlja prijetnju Izraelu, preneo je Rojters.

Nemačka kancelarka je prethodno posetila memorijalni centar i muzej posvećen žrtvama Holokausta Jad Vašem, u Izraelu, a u knjigu utisaka je upisala da su "Jevreji u Nemačkoj trpeli mržnju i nasilje za koje svet nije znao da su mogući".

"Kasnije je usledio zločin kome nema ravnog - sunovrat civilizacije - Holokaust", napisala je nemačka kancelarka, prenosi AP.

U pratnji direktora Jad Vašema Avnara Šaleva, Merkel je, drugog dana posete Izraelu, učestvovala u memorijalnoj ceremoniji za šest miliona žrtava Holokausta.

Merkel boravi u Izraelu radi zajedničkih konsultacija dve vlade, a u njenoj pratnji je veći deo kabineta, velika delegacija privrednika i novi zvaničnik zadužen za borbu protiv antisemitizma.

Očekuje se da će poseta nemačke kancelarke biti fokusirana na ekonomska pitanja, s naglaskom na inovacije, tehnološke i razvojne projekte.

Ovo je sedmi sastanak dve vlade otkako su Izrael i Nemačka uspostavile tu tradiciju pre 10 godina, napominje američka agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.