Iranski šef za nuklearna pitanja ima poruku za Trampa

Izvor: B92, 11.Sep.2018, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski šef za nuklearna pitanja ima poruku za Trampa

Teheran -- Šef iranske nuklearne agencije Ali Akbar Salehi rekao je danas da se nada da će opstati nuklearni sporazum između Teherana i svetskih sila.

Istovremeno je upozorio da će iranski nuklearni program biti u jačoj poziciji nego ikad ako se to ne dogodi.

Salehi je u ekskluzivnom intervjuu za AP rekao da će "posledice biti oštre" ukoliko bude novih napada na iranske nuklearne naučnike.

Napadi na naučnike, za koje je optužen Izrael, počeli su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2010. godine, u vreme najveće zapadne zabrinutosti zbog iranskog nuklearnog programa.

Salehi je takođe rekao da odluka da povuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma, postignutog s velikim silama 2015. godine, američkog predsednika Donalda Trampa "stavlja na stranu gubitnika u istoriji".

"Sporazum je mogao da utre put ka izgradnji poverenja koje smo izgubili", rekao je Salehi.

Tramp je u maju odlučio da povuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma. Sporazum je postignut 2015. za vreme adminsitracije predsednika Baraka Obame, i prema njemu Iran je prihvatio da će ograničiti obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje oštrih sankcija protiv te zemlje.

Posle Trampove odluke brojne zapadne kompanije, od proizvođača aviona do naftnih firmi, povuklo se iz Irana, pošto ta odluka uključuje i sankcionisanje firmi koje nastave da posluju s Iranom. Iranska nacionalna valuta rijal je izgubila vrednost u odnosu na dolar.

"Mislim da je on (Tramp) na strani gubitnika jer sledi logiku moći. On misli da može da nastavi neko vreme ali ja svakako ne mislim da će on profitirati od ovog povlačenja", rekao je Salehi.

Salehi je govorio o naporima Irana da izgradi novi pogon u centru za obogaćivanje uranijuma u Natanzu gde će se proizvoditi moderniji tip centrifuga.

Za sada nuklearni sporazum prisiljava Iran da koristi ograničen broj centrifuga starijeg tipa nazvanih IR-1s. U novom pogonu će moći da se proizvode napredne verzije tog modela koje mogu da obogaćuju uranijum mnogo brže.

"Ako treba da se vratimo i povučemo iz nuklearnog sporazuma svakako se nećemo vratiti na mesto gde smo bili ranije. Bićemo na mnogo, mnogo višem položaju", rekao je Salehi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.