Iranski general najavio odmazdu u slučaju napada

Izvor: Blic, 16.Sep.2012, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski general najavio odmazdu u slučaju napada

Šef iranske Revolucionarne garde najavio je odmazdu koja će obuhvatiti Ormuški moreuz, američke baze na Bliskom istoku i Izrael, ako njegova zemlja bude napadnuta.

General Mohamed Ali Džafari rekao je na konferenciji za novinare u Teheranu da on veruje da će se Iran povući iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja ako bude meta vojne akcije.

Džafari je istakao da će Ormuški moreuz, uski kanal na ulazu u Zaliv kroz koji prolazi trećina svetske nafte, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti legitimna meta ukoliko Iran bude napadnut.

- Poznata je politika Irana da ako izbije rat u regionu, u koji bude umešana Islamska Republika, prirodno je da će se Ormuški moreuz kao i tržište energentima suočiti sa teškoćama - rekao je on.

Džafari je dodao da će američke vojne baze, kao što su one u Bahreinu, Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji, takođe biti dobre mete za odmazdu Irana.

- SAD imaju mnogo slabih tačaka oko Irana, a njene baze su u dometu raketa garde. Imamo i druge kapacitete, posebno kada se govori o podršci muslimana Iranu - rekao je on.

On je ukazao da Izrael neuspešno pokušava da gurne Sjedinjene Američke Države da krenu u vojnu akciju protiv nuklearnih postrojenja Irana.

- Mislim da se taj napad neće dogoditi bez dozvole SAD - rekao je on.

U svakom slučajum ističe Džafari, ako izraelski avioni ili rakete pogode Iran "od Izraela neće ostati ništa, imajući na umu njenu veličinu".

- Mislim da nijedan deo Izraela neće ostati nedirnut, imajući u vidu naše raketne sposobnosti - rekao je on.

Džafari je dodao da će se u slučaju napada Iran povući iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

- U slučaju napada obaveze Irana se menjaju. Prema mojoj proceni, Iran će se povući iz tog sporazuma, ali to ne znači da ćemo da potrčimo u pravcu nuklearne bombe, jer imamo religijski edikt u tom smislu vrhovnog verskog vođe protiv atomskog oružja - rekao je Džafari.

Revolucionarna garda Irana ima savetnike u Siriji

General Džafari je rekao da Revolucionarna garda Irana ima visoke savetnike u Libanu i Siriji, ali da još nije odlučila da li da pošalje vojno pojačanje kako bi pomogla režimu sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Džafari je istakao da su pripadnici Revolucionarne garde već dugo u Siriji i Libanu kao savetnici, ali nije želeo da iznese više detalja. On je dodao da će odluka o slanju vojne pomoći Siriji, ukoliko bude napadnuta iz inostranstva, "zavisiti od okolnosti".

Današnja izjava Džafarija, kako ocenjuje agencija AP, predstavlja jasnu naznaku da Iran direktno pomaže svoje arapske saveznike - Al Asada i libanski Hezbolah.

Agencija navodi da to, takođe, nagoveštava da je Teheran oprezan kada se radi o tome da bude uvučen u sukob na Bliskom istoku, ukoliko Asadov režim bude napadnut spolja.

Netanijahu: Iran na korak od atomske bombe

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je danas da će Iran biti na korak od nuklearnog oružja u narednih šest do sedam meseci, što povećava hitnost njegovog zahteva predsedniku SAD Baraku Obami da postavi "crvenu liniju" Teheranu.

Netanijahu je za za američku televiziju NBC rekao da će do sredine 2013. Iran preći 90 odsto puta u pravcu atomske bombe i dovoljne količine osiromašenog uranijuma. On je apelovao na SAD postave ograničenja koje Teheran ne sme da pređe ili će se suočiti sa vojnom akcijom, što je Obama do sada odbio da uradi.

- Vi morate sada da pred njih postavite tu crvenu liniju, pre nego što bude prekasno - rekao je Netanijahu, dodajući da bi taj potez smanjio mogućnost eventualnog napada na nuklearna postrojenja Irana.

Neuobičajena javna polemika zajedno sa odlukom Obame da se krajem ovog meseca ne sastane sa Netanijahuom razotkrila je duboki jaz između dve zemlje i pojačala pritisak na američkog predsednika u poslednjoj fazi predsedničke kampanje u SAD.

Povezane vesti: Brisel oštro osudio iranske pretnje Izraelu Mofaz: Udar na Iran bi bio katastrofa bez Amerike Netanijahu: Tek treba da odlučim o napadu na Iran Iranski komandant: Moreuz će biti otvoren dok služi interesima Romni: Podržao bih Izrael ako napadne Iran

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

B.Istok: Počela najveća vojna vežba

Izvor: B92, 17.Sep.2012, 12:58

Dubai -- Najveća međunarodna pomorska vojna vežba na Bliskom istoku, u kojoj učestvuju brodovi iz 30 zemalja, pod vođstvom SAD, počela je u Persijskom zalivu...Glavni cilj je unapređenje operacija otkrivanja i uklanjanja mina...Američka vojska je saopštila da je to najveća međunarodna pomorska...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.