Iranske čarolije na velikom platnu

Izvor: Vesti-online.com, 01.Mar.2010, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranske čarolije na velikom platnu

Kinoteka u Beogradu spremila je istinskim filmofilima novo veliko zadovoljstvo - deseti jubilarni Festival iranskog filma! Beogradska publika moći će od 1. do 5. marta da pogleda nekoliko ostvarenja iz zemlje velikih majstora kinematografije. Festival počinje dramom “Sunce svima jednako sija” Abasa Rafeija.

Biće prikazan i Rafeijev “Leptir na ledu”, kao i “Granaz”, “Bele patike” Mohamad-Ebrahima Moajerija i “Noć” Resul Sadr Amolija.

“Sunce svima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << jednako sija” (2007) priča je o hrišćanki Dženet koja gubi veru i njenoj bliskoj prijatelji Negar, čiji je muž Reza ujedno i Dženetin bivši ljubavnik, a ima oštećenja iz rata i njegov oporavak je potpuno neizvestan.

Prevarivši upravnika bolnice, Negar uspeva da izvadi Rezu iz bolnice nadajući se čudu. Oni odlučuju da posete svetilište u drugom gradu, ali u toku vožnje, kroz dug i predivan predeo, svuda oko sebe otkrivaju čuda koja ih vode do većeg čuda, kako za njih muslimane, tako i za hrišćanku Dženet, koja doživljava versko prosvetljenje.

Rafeijev “Leptir na vetru” (2004) takođe je prikazan na niz festivala, a priča je o borbi žene koja je tek izašla iz zatvora. Nezaštićena i tlačena od muža, jedina nada koja joj daje snagu da nastavi život je u tome da pronađe ćerku, koja živi sa njenim mužem. Ne napušta je pritom samo Amir, koji ni sam ne zna da li je prijatelj ili neprijatelj.

Program festivala obuhvata i film “Granaz” (2008), nazvan prema starici koja se

izgubila tražeći kuću sina. Granaz govori lokalnim dijalektom, i niko ne može da joj pomogne.

“Bele patike” (2008) Moajerija govori o požrtvovanom učitelju koji odlazi na jug zemlje radi ponovnog uvođenja sporta u staroj školi.

Za završnicu je najavljen “Noć” (2007) Sadr Amolija o mladom policajcu Mohsanu koga tokom rutinske pratnje zarobljenika zatekne snežna oluja. Zakasnivši na poslednji voz za Nehbandan, prisiljen je da prenoći pod istim krovom sa starijim uhapšenikom, doktorom Horamijem.

Nepoverljiv i napet odnos među saputnicima raspiruju Mohsanova bojazan da će zakasniti na vlastito venčanje zakazano za tri dana, kao i doktorova želja da se oslobodi lisica da bi ispunio želju bolesne majke...

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.