Izvor: Nezavisne Novine, 18.Feb.2016, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran želi da nadoknadi propušteno, ne pristaje na manju proizvodnju

DUBAI - Ujedinjeni Arapski Emirati podržali su prijedlog velikih proizvođača nafte da se zamrzne nivo proizvodnje kako bi se zaustavio pad cijena sirove nafte.

Rusija, Saudijska Arabija, Katar i Venecuela izrazili su spremnost da ograniče proizvodnju na prošlomjesečenom nivou, ali samo ako im se pridruže i drugi proizvođači.

Kuvajt je podržao prijedlog, dok je Iran naveo da podržava pokušaj zaustavljanja pada cijena, ali i da on sam neće ograničiti proizvodnju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Poslije pada prošle nedjelje na 13-godišnji minimum, cijene nafte su ove nedjelje u porastu, što je "poguralo" i akcije na svjetskim berzama.

Ministar energetika UAE Muhamed al-Mazruei rekao je da Emirati podržavaju svaki prijedlog o zamrzavanju proizvodnje konsenzusom OPEK-a i Rusije koja nije član tog kartela.

Dok većiona članica OPEK-a i Rusija žele dogovor o ograničenju proizvodnje, Iran je poručio da želi da poveća proizvodnju nafte pošto su mu ukinute međunarodne sankcije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.