Izvor: Politika, 23.Jan.2014, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran spoljnom politikom obnavlja ekonomiju

Govor predsednika Hasana Rohanija u Davosu o otvaranju Teherana prema svetu izazvao oštru kritiku Benjamina Netanijahua

Prema izveštajima agencija

Davos– Iran je odlučan da pregovara sveobuhvatni sporazum sa velikim silama o nuklearnom programu kako bi razvio svoju urušenu ekonomiju, izjavio je iranski predsednik Hasan Rohani na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi Rojters.

Najavljujući da će Teheran i dalje voditi „razboritu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i umerenu spoljnu politiku”, Rohani je pozvao zapadne kompanije, posebno naftaše, da posete Iran i iskoriste priliku za biznis u zemlji koja bi uskoro mogla da se svrsta među 10 vodećih ekonomija sveta.

„Vreme je da svet prestane da se odnosi prema Iranu kao prema izopštenoj zemlji”, poručio je Rohani.

„Iran nikada nije pokušavao i nikada neće pokušati da proizvede nuklearno oružje. Istovremeno, Iran nikada neće dozvoliti nametanje ograničenja razvoju domaće nauke”, rekao je on.

Rohani je za pregovore sa SAD i drugim velikim silama rekao da su deo „konstruktivnog angažmana” Teherana sa svetom i pozvao Vašington da izrečene stavove potvrdi delima.

Iranski lider je, ne navodeći imena, kritikovao države koje pomažu „terorizam” u Siriji, upozorivši ih da će im se to „obiti o glavu kod kuće”.

Dva puta upitan da li Izrael svrstava među zemlje sa kojima Iran teži da ostvari prijateljske odnose, Rohani je izbegao odgovor.

„Nameravamo da oživimo trgovinske, industrijske i ekonomske odnose sa svim našim susedima, uključujući Tursku, Irak, Rusiju, Pakistan i Avganistan”, poimence je nabrojao Rohani.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kritikovao je juče Rohanijev  govor, optuživši ga da i dalje pokušava da obmane svet.

„Dok Rohani osuđuje masakr nevinih, Iran je nedavno pogubio desetine nevinih ljudi”, saopštio je Netanijahu koji u Davosu govori o razvoju izraelske ekonomije i tehnološkim inovacijama.

„Dok Rohani govori o miru s bliskoistočnim zemljama, on i danas odbija da prizna postojanje države Izrael, a njegov režim svakodnevno poziva na njeno uništenje.”

Izraelski premijer zaključio je da je cilj režima „ajatolaha koji se kriju iza Rohanijevih osmeha” da se ublaže sankcije bez odustajanja od planova o proizvodnji nuklearnog oružja.

objavljeno: 23.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.