Iran razmatra američku ponudu

Izvor: RTS, 06.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran razmatra američku ponudu

Iran razmatra poziv SAD na mećunarodnu konferenciju o Avganistanu. “Ne kažem da nećemo učestvovati već da mi razmatramo učešće”, rekao u ekskluzivnom intervjuu za Radio-televiziju Srbije šef iranske diplomatije Manušer Motaki. Konačan odgovor posle posete predstavnika EU Teheranu.

Iranski ministar inostranih poslova Manušer Motaki izjavio je da Iran "razmatra" poziv američke državne sekreterke Hilari Klinton za učešće na međunarodnoj konferenciji posvećenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stanju u Avganistanu.

"Dakle, ja ne kažem da nećemo učestvovati, već da mi razmatramo učešće", rekao je Motaki u razgovoru sa urednikom Radio-televizije Srbije Bojanom Brkićem, manje od 24 časa nakon što je Klintonova obznanila ideju o sazivanju konferencije.

"Predsedavajući Grupe 8, ministar inostranih poslova Italije, zvao me je telefonom. On planira da poseti Teheran pa ćemo o tome razgovarati i tada ćemo izneti svoje stavove o Avganistanu. Naša strategija je povratak mira i stabilnosti u Avganistan", rekao je Motaki.

Ukoliko se poziv SAD pokaže ozbiljnim i Iran prihvati učešće u radu konferencije o Avganistanu, takav raѕvoj situacije prestavljao bi veliki korak napred, pošto su diplomatski odnosi dve države prekinuti još u jeku krize talaca 1980. godine.

Posle neprijateljskih poruka koje je put Teherana upućivala administracija Džordža Buša, novi predsednik Barak Obama najavio je "mekši" pristup iranskom problemu, pri čemu bi konferencija o Avganistanu predstavljala "uvod" u rešavanje ključnog problema u odnosima dve države, iranskog nuklearnog programa.

Motaki je, objašnjavajući stav Teherana, rekao da SAD "moraju da prihvate da je njihova politika u poslednjih sedam godina u Avganistanu bila pogrešna".

"Ako najavljuju promene, moraju da kažu kakav im je plan promena. Mi, kao zemlja u regionu, razmatramo neposredne uslove. Imamo i svoje stavove po pitanju Avganistana. Uvek smo bili deo rešenja problema u regionu. U novonastalim uslovima, mi smo u fazi razmatranja koje se to nove metode predlažu za rešenje problema Avganistana", rekao je Motaki.

Šef iranske diplomatije je, istovremeno, upozorio da su koalicione snage, predvođene Amerikancima, ušle u Avganistan "uz određene parole, poput iskorenjivanja radikalnih snaga, poboljšanja bezbednosti, ozbiljne borbe protiv proizvodnje i distribucije narkotika."

"Ako bi sada, 2009. godine, bilo kojeg Avganistanca pitali da i je bezbednost bolja nego tada, rekao bi vam da nije. Ako biste ga pitali da li je manje esktremizma, rekao bi vam da ga ja više. Potrvdio bi vam i da je narkotika više nego ranije. Ko vodi vojne operacije u Avganistanu? Onaj ko ih vodi mora da odgovara za posledice", ocenio je Motaki.

Odnosi Irana i SAD, psolednjih godiuna, bili su opterećeni nizom otvorenih pitanja, uključujući optužbe Vašingtona da Teheran pokušava da razvije nuklearno naotužanje, kao i da finansira i naoružava čitav niz antiameričkih snaga na Bliskom i Srednjem istoku, uključujući Hamas na palestinskim teritorijama, Hezbolah u Libanu, šiitske pobunjenike u Iraku, pa i talibane u Avganistanu.

Iran je takve optužbe odbacio, tvrdeći da je atomski program usmeren isključivo proizvodnji električne energije.

Tokom 2006. i 2007. godine američki nedeljnici, poput "Njujorkera" i "Njuzvika" objavili su da je Pentagon načinio plan vazdušnih napada na postrojenja koja se mogu povezati sa iranskim nuklearnim programom. Slične planove napravili su i izraelski generali.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.