Iran radi na samouništenju

Izvor: RTS, 02.Feb.2010, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran radi na samouništenju

Iranski lideri "seju seme sopstvenog uništenja", rekao je američki potpredsednik Džozef Bajden. SAD traži da se Iranu nametnu sankcije. Ahmadinežad spreman da izvozi obogaćeni uranijum u zamenu za nuklearno gorivo.

Američki potpredsednik Džozef Bajden izjavio je da zvanični Teheran "seje seme sopstvenog uništenja" jer ne odustaje od vlasti iako je suočen sa nemirima u državi.

"Iranske vlasti su izgubile moralni kredibilitet u sopstvenoj zemlji i širom regiona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kada su upotrebile nasilje kako bi ugušile nedavne proteste", rekao je Bajden za američku TV mrežu Em-Si En-Bi-Si.

Protesti protiv aktuelne vlasti u Iranu izbili su u junu prošle godine nakon predsedničkih izbora na kojima je po drugi put pobedio Mahmud Ahmadinežad.

Režim u Teheranu je pod velikim međunarodnim pritiskom i zbog svog spornog nuklearnog programa za koji tvrdi da ima isključivo mirnodopsku namenu, iako zapadne sile sumnjaju da je njegov cilj proizvodnja atomskog oružja.

Savet bezbednosti UN je do sada usvojio tri "paketa" sankcija protiv Irana, a SAD i njihovi saveznici se zalažu da one budu još pooštrene.

"Napredujemo u pogledu dogovora sa svetom, uključujući Rusiju i druge zemlje, da se Iranu nametnu sankcije. Smatram da se promišljeno krećemo u pravom smeru", naglasio je američki potpredsednik, preneo je Rojters.

Iran spreman da izvozi obogaćeni uranijum

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad izjavio je da je Iran spreman da izvozi svoj obogaćeni uranijum u zamenu za nuklearno gorivo.

"Nemamo problema s tim da naš obogaćeni uranijum pošaljemo u inostranstvo", rekao je Ahmadinežad za iransku državnu televiziju, preneo je Rojters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izradila je nacrt sporazuma prema kojem bi Teheran trebalo da pošalje 70 odsto svog slabo obogaćenog uranijuma u inostranstvo na dalju preradu i pretvaranje u gorivo za medicinski reaktor u Teheranu.

Cilj sporazuma je da se smanje iranske rezerve slabo obogaćenog uranijuma na količinu koja ne bi bila dovoljna za pravljenje fisionog materijala za atomsku bombu.

Zapadne diplomate tvrde da je Iran odbacio taj predlog.

Iran i IAEA su, međutim, nedavno saopštili da je dogovor još moguć, iako je Iran tražio izvesne izmene ovog nacrta.

S druge strane, direktor američkih obaveštajnih službi Denis Bler saopštio je da je Iran ostvario napredak u obogaćivanju uranijuma i da mogućnost za pravljenje nuklearnog oružja postoji, iako još nije izvesno da li postoji i politička volja.

"Napredak Irana u tehničkom pogledu, naročito kada je reč o obogaćivanju uranijuma, potvrđuje naše procene iz 2007. godine o tome da ova zemlja poseduje naučne, tehničke i industrijske kapacitete za proizvodnju nukelarnog oružja, ali glavno pitanje je da li ima i političku volju da to učini", istakao je Bler u pisanoj izjavi upućenoj američkom Kongresu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.