Iran puca po Ormuzu

Izvor: RTS, 25.Sep.2012, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran puca po Ormuzu

Tokom vojne vežbe, iranska vojska testirala četiri rakete koje su potopile „veliku metu" veličine ratnog broda. Iranski manevri u blizini manevara SAD u Persijskom zalivu.

Vojska Irana testirala je četiri rakete tokom vojne vežbe u Ormuskom prolazu, saopštila je danas iranska novinska agencija Fars.

Agencija je citirala generala moćne Revolucionarne garde Alija Fadavija, koji je rekao da su rakete pogodile "veliku metu" veličine ratnog broda i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bila potopljena u roku od 50 sekundi, prenela je agencija AP.

To je prva informacija vezana za iransku vojnu vežbu, koja se odvija istovremeno i blizu velike međunarodne pomorske vojne vežbe predvođene Amerikom, u Persijskom zalivu.

SAD tvrde da cilj manevara nije Iran, ali su stavile do znanja da će zajedno sa zapadnim saveznicima reagovati na bilo kakve pokušaje i pretnje Teherana u vodama kroz koje prolazi 40 odsto svetskog snabdevanja naftom kao čin osvete zbog pooštravanja sankcija.

Zapadne sile veruju da Teheran obogaćuje uranijum kako bi proizveo nuklearno oružje i uvele su stroge ekonomske sankcije Iranu, koji tvrdi da obogaćuje uranijum u mirnodopske svrhe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.