Iran ponovio pretnju: Rizikujete mir i stabilnost

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 17:33

Iran ponovio pretnju: Rizikujete mir i stabilnost

Iranski lideri poručili su jermenskom ministru odbrane Suranu Papikijanu da spoljne sile ne mogu da donesu mir i stabilnost južnom Kavkazu.

Papikijan je došao u zvaničnu posetu, koja dolazi usled pogoršavanja odnosa Jermenije s Rusijom, koja joj je bila dugogodišnji saveznik. Zbog toga se ova poruka čini kao sveža pretnja Jerevanu.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi istakao je važnost "nemešanja stranaca u regionalne poslove" kada se u četvrtak kasno sastao sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Papikijanom, ključnim članom Pašinjanovog političkog tima.

"Dozvoljavanje strancima da se mešaju neće doneti sigurnost. Bezbednost i mir će biti zagarantovani samo saradnjom samih zemalja regiona", rekao je Raisi iz njegovog kabineta.

Na sličan način je saopšteno da je iranski ministar odbrane Mohamed Reza Aštijani u sredu rekao Papikijanu da bi "traženje bezbednosti van regiona" moglo samo da "donese više izazova regionalnom miru i stabilnosti".

Teheran je više puta preneo istu poruku Jerevanu u poslednjih nekoliko meseci.

Pašinjanova administracija traži bliže bezbednosne veze sa Sjedinjenim Državama i Evropom usred tenzija bez presedana sa Rusijom. Takođe preferira zapadno posredovanje u mirovnim pregovorima sa Azerbejdžanom.

Činilo se da je Pašinjan prošlog meseca priznao da napori njegove vlade da "diverzifikuje" spoljnu i bezbednosnu politiku Jermenije izazivaju zabrinutost ne samo Moskve već i Teherana.

Jermenske opozicione grupe kažu da je stav Irana još jedan razlog zašto bi Jerevan trebalo da bude oprezan u odnosima sa Zapadom. Oni tvrde da bi Iran, za razliku od zapadnih sila, mogao vojno da interveniše kako bi sprečio Azerbejdžan da otvori eksteritorijalni koridor svojoj eksklavi Nahičevan preko Sjunika, jedinog jermenskog regiona koji se graniči sa Islamskom Republikom.

Dok je pokazivao zabrinutost zbog prozapadnog naginjanja jermenske spoljne politike, Raisi je pohvalio trenutno stanje jermensko-iranskih odnosa. On je rekao da se nada da će Papikijanovi razgovori sa Aštijanijem rezultirati velikim jačanjem regionalne bezbednosti.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je u sredu da su ministri postigli "više razumevanja o pitanjima od zajedničkog interesa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.