Iran platio dug UN i povratio i pravo glasa u Generalnoj skupštini

Izvor: B92, 11.Jun.2021, 23:34

Iran platio dug UN i povratio i pravo glasa u Generalnoj skupštini

Iran je danas ponovo stekao pravo glasa u Generalnoj skupštini UN.

I to pošto su SAD omogućile Teheranu da koristi svoja finansijska sredstva zamrznuta u Južnoj Koreji kako bi platilo 16 miliona dolara duga tom međunarodnom telu.

Iran je izgubio pravo glasa u januaru jer dve godine nije plaćao obaveze prema UN.

Ukupan dug Irana prema UN iznosi 65 miliona dolara ali je Teheran platio minimalan iznos potreban da bi se steklo pravo glasa, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Iran tvrdi da je 20 milijardi dolara njegovih prihoda od nafte zamrznuto u zemljama kao što su Južna Koreja, Irak i Kina od 2018. godine a kao posledica sankcija koje je uveo tadašnji predsednik SAD Donald Tramp.

"Nezakonite američke sankcije ne samo da su lišile naše građane lekova, već su sprečile Iran da plaća svoje obaveze prema UN. Posle više od šest meseci rada na tom pitanju, UN su danas saopštile da su primile novac", naveo je ambasador Irana pri UN Madžid Taht Ravanči na Tviteru.

Iran je glasao danas na Generalnoj skupštini kada se biralo pet novih nestalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VELIKI POVRATAK IRANA: Amerika im dala zeleno svetlo, Teheran opet ima pravo glasa u moćnoj organizaciji

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2021, 07:35

Deluje da se odnosi između SAD i Irana kreću u dobrom smeru..Iran je juče ponovo stekao pravo glasa u Generalnoj skupštini UN pošto su SAD omogućile Teheranu da koristi svoja finansijska sredstva zamrznuta u Južnoj Koreji kako bi platilo 16 miliona dolara duga tom telu svetske organizacije...Iran...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.