Iran optužio SAD za teroristički napad

Izvor: RTS, 29.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran optužio SAD za teroristički napad

Teheran optužio SAD da su regrutovale počinioce jučerašnjeg napada na šiitsku džamiju u Iranu u kome su poginule 23 osobe. Tri lica umešana u napad uhapšena.

Visoki iranski zvaničnik optužio je Sjedinjene Američke Države da su regrutovale počinioce jučerašnjeg napada na šiitsku džamiju u Iranu u kome su, prema najnovijem bilansu, poginule 23 osobe, saopštila je iranska novinska agencija Fars.

"Prema informacijama koje smo dobili, ljude iza terorističkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napada u Zahedanu regrutovala je Amerika", rekao je Džalal Sajah, visoki zvaničnik u kancelariji guvernera provincije Sistan Balučistan, gde se napad dogodio.

Sajah je rekao da su uhapšene tri osobe koje su umešane u napad.

Bomba je aktivirana u džamiji Amir al Momenin u Zahedanu, glavnom gradu provincije Sistan Balučista na jugoistoku Irana, sinoć tokom večernje molitve.

U eksploziji su poginule 23 osobe, a najmanje 125 ih je povređeno prema najnovijem bilansu.

Kratko posle eksplozije iranske bezbednosne snage otkrile su i neutralisale još jednu bombu u blizini iste džamije.

U Iranu je u toku kampanja za predsedničke izbore koji su zakazani za 12. jun, na kojima će se sadašnji predsednik Mahmud Ahmadinedžad suočiti sa tri protivkandidata u borbi za novi mandat.

Džamija Amir al Momenin je druga po značaju u Zahedanu, koji se nalazi blizu granice s Pakistanom i Avganistanom, u području čestih sukoba između iranske policije i narkodilera i ekstremista.

Još uvek niko nije preuzeo odgovornost za taj napad.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iran optužuje SAD za bombu u džamiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Maj.2009

Pokrajinski zvaničnik izjavio je da su osobe koje stoje iza bombaškog napada na džamiju u jugoistočnom Iranu potkupile Sjedinjene Države, javila je poluzvanična novinska agencija Fars. Potvrđeno je da je one koji stoje iza terorističkog napada ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.