Izvor: S media, 07.Feb.2012, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran odbacio nove američke sankcije

Iransko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je danas nove američke sankcije Iranu i ocenilo da su one deo "psihološkog rata" čiji je cilj da se medju Irancima podstakne nezadovoljstvo.

Mediji lažno izveštavaju o Iranu kao i pre napada na Irak

Na meti Teherana sve zemlje koje pomognu napad na Iran

Netanjahu: Mir se čuva silom!

Portparol ministarstva Ramin Mehmanparast rekao je na konferenciji za novinare u Teheranu da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << centralna banka Irana nema finansijskih transakcija sa SAD, pa stoga neće ni biti pogodjena kaznenim merama.

Prema njegovim rečima, te mere su samo "propaganda".

SAD su juče uvele nove sankcije Iranu i dale dodatna ovlašćenja američkim bankama da zamrznu sredstva koja imaju veze sa iranskom vladom i da zatvore "rupe" kroz koje je Iran mogao da provlači novac uprkos ranijim restrikcijama SAD i Evropske unije.

SAD i njeni saveznici sumnjiče Iran za pokušaj proizvodnje atomskog oružja, a Teheran tvrdi da njegov nuklearni program isključivo ima mirnodopsku svrhu.



Medjutim, kako piše Asošijeted pres (AP), dodatne sankcije Iranu su značajnije zbog trenutka uvodjenja nego zbog uticaja na ekonomiju te zemlje.


One se, naime, pojavljuju u trenutku kad SAD i saveznici nastoje da ubede Izrael da ne pribegava vojnim udarima po iranskim nuklearnim postrojenjima, već da omoguće vreme sankcijama da obave posao.

Bela kuća, medjutim, tvrdi da nove, neočekivano uvedene sankcije nemaju veze sa sve većim bojaznima od izraelskog napada.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.