Iran obeležava 40. godina ISLAMSKE REVULUCIJE: Građani na ulicama Teherana, Rohani POSLAO PORUKU svetu

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2019, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran obeležava 40. godina ISLAMSKE REVULUCIJE: Građani na ulicama Teherana, Rohani POSLAO PORUKU svetu

Dan 11. februar 1979. računa se kao dan pobede Islamske revolucije

Iranski predsednik Hasan Rohani je u govoru povodom obeležavanja 40. godišnjice Islamske revolucije poručio da je Iran odlučan da proširi svoju vojnu moć i balistički raketni program, uprkos rastućem pritisku neprijateljskih zemalja i njihovom nastojanju da ograniče iranski odbrambeni program.

„Nismo tražili i nećemo tražiti dozvolu za razvoj različitih vrsta raketa i nastavićemo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naš put i razvoj naše vojne sile“, rekao je Rohani na teheranskom trgu Azadi, na kom se okupio veliki broj građana povodom 40. godišnjice Islamske revolucije, prenosi agencija Rojters.

Američka agencija AP javlja da je na stotine hiljada Iranaca na ulicama Teherana i drugih gradova.

i predstavlja datum kada je iranska vojska odstupila nakon višednevnih uličnih borbi, dozvolivši prorevolucionarnim snagama da zauzmu zemlju, dok je vlada šaha Muhameda Reze Pahlavija podnela ostavku.

AP navodi da je gužva u centralnom delu Teherana, gde građani mašu iranskim zastavama i skandiraju „smrt Americi“.

Centar grada je ukrašen ogromnim balonima i opremljen zvučnicima sa kojih se čuju revolucionarne i nacionalističke pesme koje, kako navodi AP, imaju za cilj da ohrabre ljude da se pridruže skupovima.

Ovogodišnje obeležavanje se održava u uslovima kada rastu tenzije u odnosima Irana i Sjedinjenih Država, i kada se zvanični Teheran bori sa efektima teških američkih ekonomskih sankcija koje su ponovo uvedene Teheranu u novembru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.