Iran: nova raketa obara svaku metu

Izvor: B92, 02.Sep.2014, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: nova raketa obara svaku metu

Iran je predstavio novu raketu zemlja-vazduh i dva radarska sistema, za koje tvrdi da će pojačati odbrambene sposobnosti zemlje.

Nova raketa će omogućiti iranskim snagama da "obore bilo koju neprijateljsku metu", čak i na velikim visinama, rekao je načelnik Generalštaba vazduhoplovnih snaga iranske vojske Farzad Esmaili, a prenosi AP.

Prema njegovim rečima, raketa "talaš-3", ili "endevor-3", nedavno je uspešno testirana.

Esmaili, čiji je govor emitovan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na državnoj teeviziji, predstavio je i dva radarska sistema - "araš-2", čija je uloga da detektuje minijaturne bespilotne letelice na udaljenosti od 150 kilometara, i "kajhan", koji može da detektuju krstareće rakete i dronove.

Teheran redovno saopštava o napredovanju na vojnom planu, mada se to ne može nezavisno proveriti, navodi američka agencija.

Iran poseduje rakete zemlja-zemlja sa dometom od oko 2.000 kilometara, što je dovoljno da bi mogle da dosegnu do izraelskih i američkih vojnih baza u regionu.

Prema zvaničnom saopštenju Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO), Iran ima najbezbedniji vazdušni prostor među bliskoistočnim zemljama, prenosi agencija IRNA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.