Iran nastavlja razvoj nuklearnog programa

Izvor: RTS, 19.Okt.2009, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran nastavlja razvoj nuklearnog programa

Samo nekoliko sati uoči početka ključnih pregovora o iranskom nuklearnom programu u Beču, Teheran optužio SAD, Britaniju i Pakistan da stoje iza jučerašnjeg napada u kojem je poginulo 42 osobe. Početak razgovora u Beču ohrabruje, rekao Šef Agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju Mohamed el Baradej.

Komandant elitne iranske Revolucionarne garde Muhamed Ali Džafari izjavio je da je sunitska pobunjenička grupa, koju smatraju odgovornom za napad na pripadnike Garde >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u kojem je poginulo najmanje 42 osobe, povezana sa američkom, britanskom i pakistanskom obaveštajnom službom, i zapretio odmazdom.

"Iza scene su bile američka i britanska obaveštajna služba i uzvratićemo merama odmazde kako bismo ih kaznili", rekao je Džafari.

Iranski mediji prenose da je sunitska pobunjenička grupa Džundolah preuzela odgovornost za jučerašnji samoubilački bombaški napad u provinciji Sistan i Baludžistan, u kojem je ubijeno najmanje 42 osobe, među kojima je sedam visokih komandanata Revolucionarne garde.

Džafari je izjavio da su iranske službe bezbednosti danas predstavile dokumentaciju koja ukazuje na "direktne veze" Džundolaha i američkih, britanskih i pakistanskih obaveštajnih agencija, prenosi Rojters.

Džundolah, grupa koju smatraju odgovornom za veliki broj napada izvedenih proteklih godina u provinciji na jugu Irana, tvrdi da se bori za prava sunitske manjine u Iranu, u kojem su šiiti dominantna etnička grupa. Vođa grupe je Abdolmalek Rigi.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad, optužio je pakistanske agente da stoje iza jučerašnjeg napada, dok Pakistan demantuje umešanost u incident.

Pakistanske vlasti osudile su samoubilački bombaški napad na pripadnike Revolucionarne garde, odbacivši Ahmadinežadove optužbe da su pojedini agenti pakistanske službe bezbednosti sarađivali s izvršiocima tog terorističkog dela.

Teheran poziva suseda da sarađuje u hvatanju počinilaca napada i upozorava na ozbiljan obračun s njima.

Ohrabrujući početak razgovora o nuklearnom programu

Za napade u kojima je poginulo sedam članova Revolucionarne garde Teheran je optužio SAD i Britaniju svega nekoliko sati pre početka ključnih pregovora o iranskom nuklearno programu u Beču.

Iran nema nameru da prekine svoj program obogaćivanja uranijuma, čak ni ako zemlja dobije nuklearno gorivo za reaktor u Teheranu od drugih država, saopštile su iranske vlasti.

"Kupovina nuklearnog goriva iz inostranstva ne znači da će Iran zaustaviti svoje aktivnosti obogaćivanja uranijuma u zemlji", izjavio je iranskoj zvaničnoj novinskoj agenciji IRNA portparol iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Širzadian.

Predstavnici Irana razgovarali su sa Rusijom, Francuskom i SAD u Beču o iranskom nuklearnom programu.

Šef Agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju Mohamed el Baradej ohrabren je početkom razgovora. Istakao je da je diskutovano uglavnom o tehničkim pitanjima i da je početak pregovora bio dobar i konstruktivan.

Na sastanku se raspravljalo o detaljima plana da se iranski niskoobogaćeni uranijum šalje u inostranstvo na dalju preradu, posle čega se vraća u Teheran.

Iran i svetske sile su se o tome "u principu" složili u Ženevi 1. oktobra. Iranske vlasti, međutim, nisu do sada pokazivale fleksibilnost u nuklearnom sporu sa Zapadom.

Zapad strahuje da je cilj iranskog nuklearnog programa pravljenje bombe, što Iran negira, tvrdeći da ga koristi isključivo u mirnodopske svrhe, pre svega, za proizvodnju električne energije.

Savet bezbednosti Ujedninjenih nacija tri puta je uvodio sankcije Iranu zbog toga što je Teheran odbijao da odustane od programa obogaćivanja uranijuma.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.