Iran naoružava Ruse: Isporučeno 400

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 20:49

Iran naoružava Ruse: Isporučeno 400

Iran je Rusiji isporučio veliki broj balističkih raketa zemlja-zemlja, preneo je danas Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Tri izvora iz Irana rekla se da je Iran poslao Rusiji oko 400 projektila balističkog oružja kratkog dometa, poput Zolfagara, rakete koja može da pogodi ciljeve udaljene 300 do 700 kilometara.

Isporuke su počele početkom januara nakon sastanaka krajem prošle godine između iranskih i ruskih vojnih i bezbednosnih zvaničnika koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održani u Teheranu i Moskvi, prema rečima jednog od izvora iz Irana.

Pojedine rakete isporučene su Rusiji brodovima preko kaspijskog mora, dok su druge prevezene avionima.

''Biće još pošiljki. Dozvoljeno nam je da izvozimo oružje u bilo koju zemlju koju želimo'', rekao je neimenovani izvor blizak iranskoj vojsci.

Ograničenja Saveta bezbednosti UN na iranski izvoz projektila, dronova i drugih tehnologija istekla su u oktobru.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je početkom januara da su SAD zabrinute da je Rusija blizu nabavke balističkog oružja kratkog dometa od Irana, pored raketa koje su već nabavljene iz Severne Koreje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.