Iran lansirao novu raketu

Izvor: RTS, 20.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran lansirao novu raketu

Američki funkcioner za odbranu potvrdio je da je Iran lansirao raketu dometa od 2.000 do 3.000 kilometara, koja liči na stariji model "Assura", dobro poznat američkoj obaveštajnoj službi.

Iran je lansirao raketu dometa od 2.000 do 3.000 kilometara, koja liči na stariji iranski model "Assura", izjavio je neimenovani američki funkcioner za odbranu.

Pentagon tek treba da analizira tehničke podatke u vezi s putanjom i metom rakete, rekao je zvaničnik, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Iran je ranije saopštio da je lansirao raketu najnovije tehnologije "Sejil 2", dok je američki funkcioner rekao da je izgled rakete sličan starijem modelu "Assura", dobro poznatom američkoj obaveštajnoj službi.

S druge strane, portparol Pentagona Brajan Vitman je odbio da kaže da li američka strana ima ikakvih dokaza da je Iran izvršio lansiranje.

"Naša zabrinutost se zasniva na njihovim nuklearnim ambicijama i implikacijama koje rakete dugog i srednjeg dometa imaju u tom smislu", rekao je Vitman.

Vitman je rekao da je "Iran na raskršću i da mu sledi izbor između dve mogućnosti".

"Oni mogu ili da nastave ovim putem stalne destabilizacije regiona ili da odluče da izgrađuju veze sa zemljama regiona i sa SAD koje su normalizovane", prenosi britanska agencija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.