Iran i protesti: Tajni komitet kažnjavao poznate ličnosti zbog podrške demonstracijama

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 09:54

Iran i protesti: Tajni komitet "kažnjavao poznate ličnosti zbog podrške demonstracijama"

Procureli dokumenti pokazuju da je komitet pokušao da spreči poznate ličnosti u pokušaju da podrže antivladine proteste.

Iran je prošle godine formirao tajni komitet za kažnjavanje poznatih ličnosti zbog podrške antivladinim protestima, navodi se u dokumentima u koje je BBC imao uvid.

U pismu od 22. septembra, samo šest dana od početka nemira, komitet je Ministarstvu ekonomije poslao spisak sa 141 imenom poznatih ličnosti.

Ministarstvu je rečeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ispita njihove poreske prijave i preduzme ne precizirane mere protiv njih.

Na listi su i fudbalska legenda Ali Dei i poznata glumica Tarane Alidusti.

Oni su među desetinama umetnika, sportista i influensera na društvenim mrežama koji su se suočili sa finansijskim sankcijama, zabranom putovanja ili pritvorom u poslednjih sedam meseci pošto su podržali demonstrante koji traže osnovne slobode.

Demonstracije su se brzo raširile diljem zemlje posle smrti Mahse Amini u pritvoru, mlade žene koju je 16. septembra uhapsila policija za moral u Teheranu jer je navodno "nepropisno" nosila hidžab.

Stotine ljudi je poginulo, a hiljade je privedeno u nasilnom gušenju demonstracija koje su sprovele snage bezbednosti i proteste prikazale kao "nerede koje su izazvale strani" faktori.

Pogledajte video:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.