Iran i Mohsen Fahrizade: Koji su motivi za ubistvo nuklearnog naučnika

Izvor: B92, 01.Dec.2020, 17:31

Iran i Mohsen Fahrizade: Koji su motivi za ubistvo nuklearnog naučnika

Na glavnog naučnika za nuklearni program Irana, Mohsena Fahrizadea, izvršen je atentat u petak.

Nepoznat većini Iranaca sve do ovog petka, kad je na njega izvršen atentat, nuklearni naučnik Mohsen Fahrizade bio je dobro poznat onima koji su pratili iranski nuklearni program. Zapadnjački bezbednosni izvori smatrali su ga ključnim čovekom.

Iranski mediji umanjili su Fahrizadeov značaj, predstavivši ga kao naučnika i istraživača koji je poslednjih nedelja učestvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u potrazi za "domaćim testom na Kovid-19".

Mark Ficpatrik, vanredni savetnik pri londonskom Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS) koji pomno prati iranski nuklearni program, takođe je tvitovao: "Iranski nuklearni program je davno prošao tačku kad zavisi od jednog jedinog pojedinca".

A opet znamo da je, u vreme kad je napadnut, Fahrizade bio u društvu nekoliko telohranitelja, što ukazuje na to koliko je ozbiljno Iran shvatao njegovu bezbednost.

Ekstremni parkur sportista uhapšen je u Iranu, ali ne zbog sporta kojim se bavi:

I Izrael i Saudijska Arabija zabrinuti su zbog promene političke klime na Bliskom Istoku i posledica po njih jednom kad izabrani predsednik Džo Bajden preuzme dužnost.

Bajden je jasno stavio do znanja tokom izborne kampanje da želi da se vrati iranskom nuklearnom sporazumu, do kog je pregovorima došao njegov prethodnik Barak Obama 2015. godine, a poništio ga Donald Tramp 2018. godine.

Zabrinutost Izraela i Saudijske Arabije zbog Irana navodno je bila tema razgovora tokom sastankom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana u Neomu prošle nedelje koji su izraelski mediji nazvali tajnim.

Saudijski ministar spoljnih poslova negirao je da je došlo do tog sastanka.

Netanjahu navodno takođe nije bio uspešan u ubeđivanju princa da normalizuje diplomatske odnose između dveju zemalja.

U ponedeljak, kad su jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, napali postrojenje saudijskog naftnog giganta Aramko u gradu Džedi na Crvenom moru, to je bila prilika za kažnjavanje Saudijaca.

Štampa tvrde struje u Iranu hvalila se "herojskim napadom balističkim raketama" koji su izveli Huti.

"Bio je to strateški potez, dobro tempiran da se dogodi u vreme saudijsko-izraelskog sastanka, upozorivši ih da se ne preračunaju u svojim potezima", napisala je novinska agencija Mer.

Amerikanci su bili podjednako besni zbog napada kao i Saudijci.

Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton objasnio je u svojoj knjizi, Soba u kojoj se sve desilo, kako je Trampova administracija doživljavala iransku podršku Hutima kao "kampanju protiv američkih interesa na Bliskom Istoku".

Za navodni sastanak u Neomu kaže se da ga je ugovorio američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je malo pre toga bio u Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), gde je Iran bio glavna tema razgovora.

Dve nedelje ranije, predsednik Tramp se raspitivao kod svojih viših savetnika da li postoji opcija da preduzme vojnu akciju protiv iranskog glavnog nuklearnog postrojenja, prema izveštavanju američkih medija. Čini se da je tražio priliku za obračun sa Iranom pre napuštanja funkcije.

U januaru, Tramp se razmetao atentatom u američkom napadu dronom u Iraku na vrhovnog iranskog vojnog komandanta generala Kasema Sulejmanija, uprkos tome što ga je specijalni izaslanik UN-a kasnije proglasio "nezakonitim".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Iran i Mohsen Fahrizade: Koji su motivi za ubistvo nuklearnog naučnika

Izvor: Radio 021, 01.Dec.2020

Na glavnog naučnika za nuklearni program Irana, Mohsena Fahrizadea, izvršen je atentat u petak...ReutersMohsen Fahrizade..Nepoznat većini Iranaca sve do ovog petka, kad je na njega izvršen atentat, nuklearni naučnik Mohsen Fahrizade bio je dobro poznat onima koji su pratili iranski nuklearni program....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.