Izvor: B92, 30.Jan.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Vrhunac nuklearne tehnologije

Beograd -- Iran se približava vrhuncu razvoje svoje nuklearne tehnologije, kaže predsednik te zemlje Mahmud Ahmadinedžad.

On poziva zapadne zemlje da sarađuju u izgradnji nuklearnih postrojenja u njegovoj zemlji pre nego što bude prekasno, i da se kako kaže, okanu saradnje s Izraelom, zemljom koja je izgubila smisao postojanja.

Iranski predsednik je održao govor u gradu Bušeru, dva dana nakon što je Rusija isporučila gorivo za tamošnji nuklearni reaktor. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ahmadinedžad naglašava da je iranski nukelarni program na vrhuncu razvoja i poziva zapadne zemlje da svojim znanjem i tehnologijom u tome učestvuju.

"Pozivamo zapadne zemlje da sarađuju sa nama u izgradnji nuklearnih elektrana u Iranu. Ako Zapad ne radi sa nama, naši stručnjaci će se osloniti na svoje snage i izrgadiće elektrane. A ako za četiri godine zapadne zemlje budu tražile da učestvuju u našim projektima, biće kasno”, rekao je Ahmadinedžad.

Zapad, a naročito Amerika, zabrinuti su da Iran ne počne da razvija atomsku bombu.

Iako su američke obaveštajne službe saopštile da Teheran sada ne radi na razvoju tog oružja, Vašington i dalje Iran smatra pretnjom.

Iranski predsednik uzroke krize vidi u američkoj politici.

"Brod sa američkim napadačima danas stoji nasukan u Avganistanu, Iraku, Libanu i Palestini, Njihova istorijska invazija na ovaj region propala je i zažalili su zbog toga”, izjavio je Ahmadinedžad.

Iranski predsednik je i ovog puta izneo svoje poznate stavove o jevrejskoj državi.

"Onim zemljama koje podržavaju cionistički režim u Izraelu savetujem da se okanu te nakaradne tvorevine koja je na izmaku života. Izrael je izgubio smisao svog postojanja i pre ili kasnije će se urušiti”, naveo je iranski predssednik.

Savet bezbednosti UN razmatra nacrt nove rezolucije kojom bi se uvele nove snakcije protiv Irana ukoliko ne prestane da obogaćuje uranijum, odnosno ne obustavi proces koji ne mora, ali može da vodi stvaranju atomske bombe.

Iran tvrdi da je nuklearni program mirnodopski, američke službe saopštile su da Teheran sada ne razvija oružje, ali Zapad i dalje zahteva dokaze da Iran nema nameru da pravi atomsku bombu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.