Iran: Požar u istraživačkom centru, tri naučnika stradala

Izvor: B92, 03.Feb.2019, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Požar u istraživačkom centru, tri naučnika stradala

U iranskom Centru za istraživanje kosmosa izbio je požar, u kojem su smrtna stradala tri naučnika.

To je javila poluzvanična iranska novinska agencija ISNA pozivajući se na ministra telekomunikacija Mohamada Džavada Azarija Džahromija.

Ministar je rekao da su istraživači poginuli "u požaru koji je izbio u jednoj od zgrada Centra za istraživanje kosmosa".

Iran, inače, planira da u orbitu lansira satelit uprkos kritikama SAD da su takva lansiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korisna za balistički raketni program Teherana, podseća AP.

Iran je u januaru već lansirao jedan satelit, ali su vlasti tada saopštile da taj satelit nije dostigao "potrebnu brzinu" u trećoj fazi lansiranja.

U okviru svog kosmičkog programa, koji u poslednje vreme razvija, Iran je u orbitu tokom protekle decenije poslao više satelita koji nisu bili dugog veka, a 2013. u kosmos je poslao i majmuna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.